любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли защо големите обекти се виждат по-малки, когато са далеч?

Знаете ли защо големите обекти се виждат по-малки, когато са далеч?

Аз детето | 2018-06-14

Знаете ли защо големите обекти се виждат по-малки, когато са далеч?

Виждали ли сте някога по пътя към Варна едни ветрогенератори, които изглеждат като огромни вентилатори? Дори и да не сте просто си ги представете! Сега си представете, че пътувате по магистралата и ги виждате отдалеч – те изглеждат като мънички въртележки, които можете да хванете в ръка. Докато се чудите как може нещо толкова малко да произвежда ток се приближавате все повече и повече към тях, а те започват да стават все по-големи и по-големи. Така накрая се оказва, че те са по-големи и от небостъргачи (почти). Тогава няма как да не се попитате какво се случва? Очевидно е, че размерите им не се променят магически! В зависимост от това колко сте далече обаче, те изглеждат или много малки или много големи. Знаете ли защо това е така? Ако знаете, то можете да ни обясните в коментарите, а ако пък не, прочетете нашето обяснение на нещата!

Отговорът е в понятието перспектива и разликата между видимия и действителния размер. Това явление съществува заради оптиката на нашите очи и това как те обработват лъчите на светлината, които отразяват обектите, за да можем да ги видим. Например, действителният размер на ветрогенераторите не се променя. Очевидният им размер обаче – това, което възприемаме като тяхна големина – зависи от ъгъла, който може да бъде измерен в градуси. За по-ясно нека обясним. Представете си, че визуалният ъгъл, който определя очевидния размер, е ъгъл в горната част на триъгълник. Окото е горната част на триъгълника, а дъното на триъгълника се формира от краищата на обекта, който гледате. Когато обектът се приближи, визуалният ъгъл се увеличава, така че обектът изглежда по-голям. А ако обектът е по-далеч, визуалният ъгъл намалява, което прави обекта по-малък.

Друг начин да се обясни визуалният ъгъл е да се мисли за вашето зрително поле като за гледане през конус.. Ако задържите горната част на конуса към окото, вашето зрително поле е ограничено от краищата на дъното на конуса. Елемент в долната част на конуса (по-далече) ще заема по-малко от вашето зрително поле и ще изглежда по-малък. Елемент в горната част на конуса (близо до окото ви) ще заема много повече от вашето зрително поле и по този начин ще изглежда по-голям.

Математиците наричат връзката между видимата височина и разстоянието обратно пропорционално отношение. Уравнението може да изглежда по следния начин: явна височина = действителна височина / разстояние. Когато разстоянието се увеличава (обектът се отдалечава), видимата височина намалява (обектът изглежда по-малък). Може би сте забелязали това явление в друг контекст. Вглеждали ли сте се някога в огледалото за обратно виждане на автомобил? Има голяма вероятност да има предупреждение, отпечатано върху него на което да пише нещо като „обектите в огледалото може да са по-близо, отколкото изглежда“. Когато шофьор гледа към огледалото за обратно виждане и вижда кола, тази кола изглежда по-далеч (и по-малка), отколкото е в действителност. Това се случва, защото огледалото е изпъкнало (извито така, че средата му да изпъква леко навън).

Изпъкналите огледала се използват при автомобилите, защото те изкривяват изображенията по такъв начин, че всичко става компресирано. Това позволява на водачите да се радват на по-широко поле на зрение. Въпреки че някои от изображенията може да са по-близо, отколкото изглеждат, поне шофьорите могат да видят повече, отколкото по-малко и така да виждат по-голяма част от пътя зад тях и какво се случва!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град