Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли за какво служат лимфните възли?

Знаете ли за какво служат лимфните възли?

Аз детето | 2021-01-15

Знаете ли за какво служат лимфните възли?

Започва с кашлица. Скоро имате хрема. По времето, когато треската удари, няма съмнение за това – вие сте преболедували грип. Ако имате нужда от повече доказателства, не търсете повече от възпалените си подути лимфни възли. Повечето хора не мислят много за лимфните си възли, докато не се разболеят. Но те винаги са там и работят усилено, за да поддържат имунната ви система. Всъщност тялото ви има стотици от тях. Те са разпространени в главата, гърлото, гърдите, корема и крайниците.

Какво точно правят лимфните възли? Мислете за тях като за... филтри. Те помагат за премахването на микробите от лимфната течност, бистро, воднисто вещество, което помага да се поддържат клетките на тялото ви чисти. Лимфната течност и лимфните възли също съдържат бели кръвни клетки, които помагат на тялото ви да се бори с инфекцията. Лимфната течност протича през съдове, които се свързват с лимфните възли. Те са подобни на кръвоносните съдове. Те пренасят течността в тялото ви, тъй като тя се филтрира от всеки лимфен възел.

Случвало ли ви се е да имате подут лимфен възел? Ако е така, знаете, че те могат да бъдат неудобни и дори болезнени. Често лимфните възли се подуват поради инфекция от бактерии или вирус. Подуването може да бъде причинено и от стрес. Чести заболявания като ушни инфекции, грип и стрептококи в гърлото причиняват подуване на лимфните възли. Хроничните състояния като ревматоиден артрит, лупус и ХИВ също могат да бъдат причина. В някои редки случаи подуването на лимфните възли може да бъде причинено от рак или левкемия.

Какво трябва да направите, ако забележите подути лимфни възли? Говорете с възрастен член на семейството. Те ще могат да ви помогнат да решите дали трябва да посетите лекар. Най-често лекарите започват с докосване на кожата над подутите възли, за да видят колко са възпалени. Местоположението на подутите лимфни възли може да им помогне да научат кои части на тялото могат да бъдат засегнати. Понякога лекарят може да използва тест, като рентгенова снимка, за да установи защо е подут лимфният възел. В други случаи те могат да препоръчат или предпишат лекарство за лечение на заболяването, което е причинило подуването на първо място. Най-често обаче те предлагат да оставите отока да тече по своя път. Когато тялото се пребори с инфекцията, лимфните възли ще се нормализират.

Да си болен не е забавно. Подутият лимфен възел може да увеличи дискомфорта. В повечето случаи проблемът може да бъде отстранен с лечение. Но винаги е важно да слушате тялото си и да говорите с възрастен или лекар, когато не сте сигурни какво да правите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град