Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо се раждаме без зъби?

Защо се раждаме без зъби?

Аз детето | 2022-11-17

Защо се раждаме без зъби?

Въпросът, който ще разгледаме сега е ясен и макар и да не ви се струва толкова важен, сигурни сме, че поне веднъж сте си помисляли за него. За тези от вас, които обичат кратките, ясни и точни отговори ще кажем: хората се раждат без зъби, защото на бебетата те не са нужни и даже са опасни за здравето им. Това е всичко. :-)

За по-любознателните от вас обаче сме приготвили и по-дълъг и подробен отговор. Така че, продължавайте да четете.

Функцията на зъбите при хората е една-единствена – да раздробяват храната, която лесно да бъде преглътната и преработена след това от тялото ни. Интересно е да споменем, че при животните зъбите служат и за защита. Но да се върнем на хората... Новороденото бебе няма нужда от зъби, защото не се храни с твърда храна, която да има нужда от смилане, то яде единствено мляко, а като малко по-голямо и пюрета. Освен това храносмилателната система при съвсем малките бебета още не е развита напълно и не би могла да преработва твърда храна. Точно и затова природата е решила, че бебетата нямат нужда от зъби, просто няма смисъл да ги товари с нещо, което изобщо не им трябва през първите месеци от живота им.

Децата обаче растат и се развиват много бързо и след само 5-6 месеца млякото вече не им донася необходимите хранителни вещества и калории (или необходимото количество енергия), за по-нататъшния растеж. Затова след 6-тия месец е много важно детето да започне да се захранва и с друга, твърда храна. Точно тогава започва и растежът на млечните ни зъби, тогава вече определено имаме нужда от тях. Пълният набор млечни зъби получаваме, когато станем на две годинки. Интересното тук е, че млечните зъби започват да се развиват още на 13 седмица от бременността, докато бебето е в корема (утробата) на майка си. Тогава обаче зародишите на зъбите единствено леко се развиват само за две седмици и след това спират, докато не им дойде времето. Освен това, за да може бебето по-лесно да се роди, природата е направила така, че костите му по време на раждането все още да са меки и детето по-лесно да се роди.

Според учените другата причина, поради която не се раждаме със зъби и която вече споменахме, е че с тях можем да се нараним докато сме бебета. Малкото новородено все още не е свикнало съвсем с тялото си и трудно го контролира. Затова ако бебето има зъби има голяма вероятност да се нарани, като например да си прехапе езика, бузата, устната или друга част на устата.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Защо млечните ни зъби падат?
Как правилно да мием зъбите си?
Защо трябва да мием зъбите си?
Зъболекар



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град