Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо птиците имат пера, а не козина? Ето това е интересен въпрос!

Защо птиците имат пера, а не козина? Ето това е интересен въпрос!

Аз детето | 2020-08-29

Защо птиците имат пера, а не козина? Ето това е интересен въпрос!

Какъв е първият образ, който си представяте, когато чуете думите „пухкаво животинче“? Сигурно веднага виждате зайчета, котки, кучета, хамстери, дори и панди... Но не и птици, нали? Или поне повечето от вас не ги свързват с думата „пухкави“ и това е така, защото нямат нещо, което другите пък имат и това нещо се нарича козина. Но чудите ли се защо всички животни (е, почти всички), освен птиците имат козина? Време е да научите! Първо запомнете, че перата на птиците са уникални! Всъщност може да се каже, че те са една от определящите характеристики на птицата. Ако има пера, това е птица. Ако е птица, има пера. И тези пера не са просто за да се фукат! Учените и любителите на птици могат да ви кажат, че перата са много важни.

Перата позволяват на птиците да правят едно от любимите си неща: да летят. Без техните аеродинамично „проектирани“ пера птиците щяха да ходят само по земята, както и останалите животни! Сега обаче ще кажете, че и птици като пингвините, които не летят, също имат пера. Е и затова имаме добро обяснение! Пингвините разчитат на перата си, за да ги поддържат топли и сухи в студен климат. Птиците са топлокръвни същества. Това означава, че телата им поддържат здравословна температура, за да ги поддържат живи. Като изолатори перата помагат за това. По този начин те приличат малко на дрехи за птици. Освен това, цветовете на птичите пера могат да повлияят на способността им да си намират половинки. При много видове мъжките и женските птици имат различно оцветени пера. По-ярко оцветените птици също могат да намерят другари по-лесно.

Някои птици използват оцветяването си, за да привлекат други птици. Но други пера помагат птиците да бъдат невидими... поне за хищниците. По този начин перата могат да служат като камуфлаж. Например на полярната сова са чисто бели. Това помага на птицата да се слее със снежната си среда. Как птиците са се сдобили с перата си? Учените смятат, че може да са се развили от люспи, каквито ще намерите на всяко влечуго. Това мнение се подкрепя от факта, че някои птици все още имат люспи на долните си крака и стъпала. Най-големите пера на птица се наричат контурни пера. Те включват летателните пера и опашните пера. Те придават на птиците форма и цвят. Под контурните пера се намират меки пухкави пера. Те помагат на птиците да запазват топлината на тялото си.

Имате ли любим вид птица? Може би обичате да гледате фламинго или пауни. Много от птиците по света имат много цветни пера. Ами птиците, където живеете? Следващия път, когато сте навън, опитайте наблюдаване на птици! Може просто да намерите вид, който никога не сте виждали досега.

Вижте още интересни птичи истории:
Това са те: най-красивите птици в света!
Топ пет на най-големите птици в света
Птича загадка: защо спящите птици не падат от клона?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град