интересно

Начало | интересно | Защо бутилките имат вдлъбнато дъно, а джобовете на дънките имат малки метални нещица – прочетете и ще разберете!

Защо бутилките имат вдлъбнато дъно, а джобовете на дънките имат малки метални нещица – прочетете и ще разберете!

Аз детето | 2017-10-20

Защо бутилките имат вдлъбнато дъно, а джобовете на дънките имат малки метални нещица – прочетете и ще разберете!

Много често сме ви разказвали как има да извървим още много път докато научим всички тайни на космоса, разгадаем всичко за животните и растенията или пък да открием всички възможности на човешкото тяло. Да, все още не познаваме възможностите дори на самите нас, но в това няма нищо чудно, защото повечето от нас дори не знаят за какво служат много от детайлите в предметите, които ежедневно използваме. Така например знаете ли защо дъното на бутилките е вдлъбнато, а защо джобовете на дънките имат малки метални нещица, които често се наричат нитове? Не се притеснявайте, ние научихме и няма как да не го споделим с вас!

Защо в автомобилите има стрелка при измервателя нивото на горивото

Тази стрелка е всъщност за улеснение на тези, които строят автомобила и определя от коя страна на капака трябва да бъде резервоарът за горивото. На доста от автомобилите тя бива махната, но и на доста я оставят.

Защо на джобовете на дънките има нитове

В началото на своето съществуване дънките далеч не били популярна и удобна за носене дреха от малки и големи. Те служели единствено като здрави работни дрехи на миньорите и наистина били такива, но имало един проблем. Под тежестта на инструментите, които те започнали да слагат в джобовете си за по-удобно, те се късали по шевовете. За да се предотврати това се намерило и просто решение – нитове, които да издържат на тежестта. От тогава до сега дънките са си останали такива.

Защо в телбода има такава част

Ако някога сте използвали телбод то знаете, че той е направен за да скрепва хартиени листове един за друг с малки телчета. Но знаете ли, че ако завъртите металното нещо отпред на 180 градуса телбодът ще има още една полезна функция – ще закрепва листата временно, така че телчето да може да се извади лесно и бързо без да поврежда хартията или пръстите ви. Сега е времето да споделите това с родителите си. Обзалагаме се, че не го знаят, а ще им е много полезно.

Защо има дупка в долната част на катинарите

Много просто! Поначало катинарите се използват, за да държат заключени врати, които са на открито. Сами се досещате, че навън понякога вали и дъжд... и ще е много неприятно ако катинарът се напълни с вода, а да не говорим, че ще бъде и напълно безполезен докато водата не се изпари от него. Затова е измислено просто решение: дупка от която водата да изтича веднага след като е попаднала там.

Защо на клавишите F и J има изпъкналости

Те са отправната точка при така нареченото писане на сляпо с десетте пръста. При този метод за набиране е важно показалците да са на тези клавиши, за да можеш да пишеш бързо и затова са обозначени по този начин.

Защо бутилките имат вдлъбнато дъно

Това нещо се нарича пунта и причината за нейното съществуване е съвсем проста. В миналото е нямало такива машини и технологии, които да могат да произведат бутилка с плоско дъно и затова е правено вдлъбнато и този начин на производство си е останал и до днес.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град