новини детски

Начало | новини детски | Зам.-министър от МОН съветва всички ученици да учат повече математика

Зам.-министър от МОН съветва всички ученици да учат повече математика

Аз детето | 2019-11-29

Зам.-министър от МОН съветва всички ученици да учат повече математика

Как се управляват процесите в училище и в клас, как да си партнират учителите, учениците и родителите, и каква е ролята на директора, на неговия екип и на ученическия съвет, обсъдиха гимназисти от Средното училище „Васил Кънчов“ във Враца със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от МОН. Михайлова е била лектор по темата за мениджмънта в образованието в рамките на инициативата „Училището и бизнесът“, при която се организират срещи с водещи специалисти в областта на мениджмънта, с анализатори, учени и предприемачи. Идеята е да се помогне на гимназистите с възможностите за успешна реализация.

„Учителите и учениците са училището, не сградата. Класната стая се управлява от учителя. Той е този, който може да научи учениците да си поставят цели и да им помага да ги изпълняват“, каза Таня Михайлова. Тя е провокирала учениците да разсъждават за управлението на процесите в училище и за ролята на лидерите в общността. В образованието е важна работата с човешките ресурси, всеки има различно светоусещане, отбеляза заместник-министър Михайлова. Учениците са споделили идеи за модернизиране на методите на преподаване, описали са различните стилове на управление, разказали са и за своите доброволчески инициативи, свързани с природата. В дискусията се е получил дебат за ролята на математиката.

Смисълът да учите математика е да се научите да мислите логично, каза Таня Михайлова. И разказа, че математиката може да се преподава интердисциплинарно – с български език и литература, като се чете един текст и се изчислява в дроби колко е описателен например. Важно е да има уважение между учители и ученици, е казала още заместник-министър Михайлова. По думите ѝ учителят е приятел, човек, който насърчава и вдъхновява, но трябва да е и взискателен. Тя е подчертала, че учителската професия е стойностна, защото поставя основата, върху която се гради общността. Динка Петрова от десети „а“ клас, която е председател на Ученическия съвет, е споделила, че ще стане учител по математика. В училището тази година ще завършат четирима ученици, които също се ориентират към педагогическата професия, е съобщил директорът Димитър Марков.

В разговора с преподавателите Таня Михайлова и началникът на РУО Галина Евденова са обсъдили възможностите за подкрепа на младите хора, които искат да станат учители. Михайлова е казала, че професионалните направления „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по...“ остават сред приоритетните и е много важно младите учители да бъдат подкрепени, когато влязат в училище.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град