игри в дома

Начало | игри в дома | Забавлявайте се тройно и творете на квадрат с този интересен театър на сенките

Забавлявайте се тройно и творете на квадрат с този интересен театър на сенките

Аз детето | 2021-03-09

Забавлявайте се тройно и творете на квадрат с този интересен театър на сенките

Картонена кутия, черен лист хартия и малко светлина – това ви е необходимо за едно истински невероятно творческо забавление, което няма да ви остави да скучаете дори и за миг. Точно така! Знаем, че сигурно имате куп играчки, коя от коя по-технологични и модерни, които скачат, движат се и говорят, но картонът и въображението си остават най-страхотните играчки на света. Просто ни послушайте и си направете този вълшебен театър на сенките. Можете да го направите сами, със семейството или пък с приятели, който и да се включи в това творческо забавление, няма да съжалява. Да не говорим, че и в студ, и в пек – винаги можете да си направите такъв театър, който ще ви осигури едно страхотно изживяване, което ще запомните за дълго време.

За да си направите такъв интересен театър ще ви трябват:

  • картонена кутия от обувки или нещо друго, но просто трябва да е по-големичка
  • светъл плат, който да е по-тънък, стар чаршаф или тениска вършат идеална работа
  • ножица
  • лепило
  • молив
  • маркер
  • черна хартия
  • сламки
  • малко тиксо

Това е всичко, а сега ето и рецептата за едно страхотно представление.

Първото, което трябва да направите е да изрежете дъното на кутията. След което от него да изрежете някакви орнаменти за театъра, за сцената, за да стане тя наистина красива и оригинална. Ние например просто хванахме ножицата, нарязахме картона на три парчета и по края на всяко изрязахме вълнички както ни дойде. След което с помощта на черен маркер направихме няколко завъртулки, като тази за отгоре беше по-голяма и сложна, а тези, които ще залепим отстрани бяха еднакви и готово. Получи ни се ето това! Естествено ако сте планирали нещата по-добре от нас и първо сте измислили каква пиеса точно ще разигравате можете от картона да си направите съответните фигури и рисунки, които да са част от пиесата като декори.

След това там където има една голяма дупка трябва да сложите плата. За целта просто обгърнете кутията с плата, дори и цялата да бъде, това не е проблем и го закрепете на няколко места с тиксо. Естествено най-добре ще е отзад и отдолу, за да не го вижда публиката. С помощта на лепило прикрепете и декорите, които нарисувахте и изрязахте преди това отгоре и отстрани и ето, че сцената ви е готова.

Но сега трябват и актьори, нали така? В зависимост от историята върху черна хартия нарисувайте и изрежете герои. Естествено понеже това е театър на сенките, няма нужда да ги оцветявате или нещо такова. Трябват ви просто очертания, силуети. Ние си избрахме горска пиеса, затова имаме заек, катеричка, елха и вълк. Вие обаче можете да си направите и други герои, каквито въображението ви диктува. След това от едната страна на всеки герой залепете сламка по средата, за да можете да го движите и това е всичко.

Накрая за финал просто измислете пиеса. Тя може да разказва фантастична или пък обикновена история. Може да е нещо, което ви се е случило или пък нещо вълшебно. За да покажете историята и на публиката просто трябва да отворите капака на кутията, да я поставите на подходящо място, така че да можете да седите зад нея и да движите героите и да си осигурите светлина отзад, за да ги осветява. Ако е слънчево можете просто да сложите кутията при прозореца, ако ли пък не да я осветите с фенерче на батерии или дори това от смартфона.

Сега просто остава да се отдадете на магията на театъра на сенките!

С картон може да се забавлявате и още. Ето и други интересни идеи:
Състезателни колички от хартия
Хартиен аквариум
За забавен ден у дома: една игра с поничка
Лодката, която се движи със сапун



Коментари
1 коментар

emilio emilow, 11 г.,

Публикувано на 07.10.2017

Mnogo e interesno.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град