спорт

Начало | спорт | Важно е да направим загрявка преди да спортуваме

Важно е да направим загрявка преди да спортуваме

Аз детето | 2019-02-04

Важно е да направим загрявка преди да спортуваме

Кой е любимият ти предмет от училище? И не, нямаме предвид гъбата за дъската или стола на който седиш. Говорим за учебен предмет! За някои това е математиката, други пък предпочитат литературата, а трети нямат търпение за междучасието. А какво ще кажете за физическото възпитание и спорта или за физкултурата, което си е едно и също? Този предмет харесвате ли го? Все пак благодарение на него забравяте за всички сложни математически задачи и можете да тичате навън или в подходящия за това салон, ако е прекалено студено. Всеки обича да се движи, така че не се съмняваме, че този предмет е любим на мнозина от вас. Ако вашето училище е като повечето, преподавателят ви по физическо вероятно започва часа като ви кара да правите някои загряващи упражнения, като скокове. Може да направите и малко разтягане. Чудили ли сте се някога защо правите това? Защо не започнете да спортувате веднага?

Всъщност това се прави точно поради същите причини като при професионалните спортисти. Загряването помага да подготвите тялото си за физическото натоварване, което ще последва. Загряването спомага за повишаване на температурата на тялото и мускулите, така че те да бъдат готови за упражнения като така ще се предотвратят наранявания. Тези предварителни леки упражнения също така усилват и сърдечния ритъм, което води до увеличаването на притока на кислород и кръв към мускулите и подготвя тялото за изразходване на повече енергия. Освен това ако мускулите ви са добре раздвижени преди истинските упражнения или въобще спортуване – това със сигурност свежда до минимум нараняванията, както и ви дава по-голяма гъвкавост, обхват на движение и координация.

Разбира се, когато загрявате трябва да сте сигурни, че го вършите както трябва. Така например е много важно да не усещате болка. Ако това се случи веднага трябва да спрете! Освен това всяко едно упражнение трябва да се извършва бавно и поне в продължение на 30 секунди, за да може мускулите да се раздвижат както трябва. Запомнете също така, че дишането е много важно. Правилното дишане ще гарантира, че мускулите ще получат необходимия им кислород по време на загряването. Винаги се уверете, че раздвижвате и двете страни на тялото си еднакво. Може да е естествено да се фокусирате върху доминиращата си страна, но трябва да се съсредоточите върху еднакво разтягане на всичките си мускули.

Ако тренирате някакъв спорт, помолете треньора да препоръчва специфични упражнения, които са насочени към мускулните групи, които често ще използвате в спорта, който практикувате. По този начин можете по-добре да подготвите тялото си за конкретния вид спорт. Не на последно място е много важно да знаете, че след края на всяка тренировка също трябва да разтягате мускулите си. Това помага да се избегне мускулната треска, защото така мускулите ще се отпуснат и ще се върнат към нормалното си състояние. Ако ви харесва да тичате, знайте, че лекото тичане е идеално загряване за цялото тяло.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град