любопитно

Начало | любопитно | Ученици от София раздават прегръдки на непознати в Световния ден на прегръдката

Ученици от София раздават прегръдки на непознати в Световния ден на прегръдката

Аз детето | 2020-01-21

Ученици от София раздават прегръдки на непознати в Световния ден на прегръдката

За трета поредна година ученици ще подаряват на софиянци топли прегръдки. Поводът е международният ден на прегръдката. На метростанция „Константин Величков“, днес от 12 часа, ученици от професионална гимназия „Александър Попов“ ще отбележат международния ден, разказват от Нова телевизия. „За мен прегръдката символизира нещо много топло. Това да зарадваш някой човек и той да се почувства наистина щастлив“, каза Илона. В основата на инициативата у нас е Божидар Христов. Тази година ентусиастите ще тръгнат от двора на училище „Александър Попов“. Ще преминат през метростанция „Константин Величков“, оттам към станция „Сердика“, покрай президентството, Народния театър и ще стигнат до Софийския университет.

Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Психолозите твърдят, че ако едно бебе не бъде докосвано, то ще загине. Именно затова прегръдката е жизненоважна съставка от нашия живот, така както се нуждаем от въздух, вода и храна. Доказано е също, че с тялото казваме много повече, отколкото с думи. С прегръдката казваме: „Спокойно, аз съм тук!“, „Обичам те!“, „Извинявай, сгреших!“. Човекът, който прегръща, изпитва същото чувство на сигурност и любов, каквото и този, който е прегърнат. Ние прегръщаме роднини и приятели, прегръщаме, за да утешим, прегръщаме от радост, прегръщаме, докато спим, прегръщаме, за да благодарим.

В Международния ден на прегръдката е добре да си зададем въпросът – прегръщаме ли любимите хора всеки ден? Ако го правим редовно дори без думи, можем да излекуваме страховете си и да решим и най-тежките проблеми, защото е доказано, че прегръдките са лек срещу лошо настроение и конфликти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град