Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Шест класически електронни игри, които всеки трябва да опита

Шест класически електронни игри, които всеки трябва да опита

Мирела Любенова | 2020-12-18

Шест класически електронни игри, които всеки трябва да опита

Вече сме 2020 година, което означава, че компютърните и електронните игри ни забавляват през свободното време в продължение на почти 46 години. Точно така – от създаването на първата масова компютърна игра вече са минали 46 години, представяте ли си? През този период всеки знае, че игрите са се променили много. От примитивна графика с цветни точки в почти фотореалистични виртуални светове, които само чакат да бъдат изследвани. Ако само допреди 10 години героите бяха странни и шантави, то днес са си направо почти истински хора, които дори говорят с теб през монитора или очилата за виртуална реалност. И все пак по дългия път, най-добрите дизайнери на игри са успели да надминат средата и техническите възможности, с които са разполагали по онова време и да създадат страхотни игри. Макар те за нас днес да са скучни и дори смешни, за времето си са били истински хитове.

Затова днес решихме да ви представим шест от най-интересните и хитови игри за своето време, които дори и мама и татко ще си спомнят, ако ги видят. Не си мислете, че те също не са били геймъри. Това, че тогава е нямало толкова мощни компютри или пък че връзката с интернет се е осъществявала по телефона не означава, че не е имало готини игри. Съветваме ви да ги опитате! Да, може графиките им да са смешни и нереалистични за разлика от днешните, но тези шест класики определено ще ви доставят едно различно и интересно геймърско изживяване.

Tecmo Super Bowl (NES, 1991)

Много малко спортни компютърни игри са успели да преживеят времето и да останат любими на доста хора по света. Именно такава е Tecmo Super Bowl, която е била истински хит за времето си. Играта предлага блестящ баланс между стратегия, екшън и графика, която дори и да не ви се вярва през 1991 година е била смятана за изключително реалистична. Имала е ъпдейти, мултиплеър и всичко, което имат днес модерните игри, защото идеята за тях е взета именно оттук. Това е една доста добра игра, освен това все още има много фенове по света.

Earthbound (Super NES, 1995)

Преди около десетилетие тази игра е наричана „истински шедьовър“, защото приличала не само на игра, но и на филм. Геймърите по света тогава за първи път ставали свидетели на подобно нещо, което за нас днес е задължителен елемент от всяка игра. Те не могли да повярват, че героите освен да се движат, както им се каже си говорили помежду си и дори понякога взимали решения без участието на човека зад клавиатурата. Макар отдавна вече играта да не е популярна, никой не може да отрече, че е „бащата и майката“ на повечето съвременни игри.

Ms. Pac-Man (Arcade, 1982)

Игрите като тази се броят буквално на пръстите на едната ръка. Все пак няма човек по света, който да не е чувал за Пак-Ман или пък да не е играл на него. Малко игри са толкова съвършени за времето си. Толкова проста и в същото време интересна е Пак-Ман, че е най-продаваната аркадна игра от създаването си до днес. А най-хубавото е, че все още се играе и може да се намери навсякъде. Със своите четири лабиринта пълни с призраци, от които трябва да избягаш, тя винаги е толкова забавна и предпочитана от малки и големи. Знаете ли, че дори е имало идея играта да се „възроди“ като се направи по-съвременна и с по-хубави графики, но потребителите по света подложили това желание на създателите на толкова остри критики и нарекли „осъвременяването“ на тази емблематична игра кощунство.

River Raid (Atari 2600, 1982)

Когато Карол Шоу, първата жена дизайнер на видео игри, разработва тази игра за стреляне (или както са я наричали тогава „за пуцане“) толкова впечатлява всички, че дори взима престижна награда за нея. Играта генерира различни карти на които трябва да избягвате кораби и хеликоптери, като ги целите по пътя си и презареждате своя боец навреме, което ви гарантира на практика вечна игра. Най-впечатляващото тук е, че играта изисква съвсем малко ресурси, а кодът и е само от 4 реда.

Pong (Arcade, 1972)

Една от най-простите видео игри на всички времена и същевременно с това една от най-забавните. Макар да е пусната за първи път още през 1972 година, тя все още се играе активно, нейни варианти има онлайн, на телефоните ни, на телевизорите ни дори и къде ли още не. Представяте ли си, че само с екран разделен на две, една топка и две линии – тази игра е една от най-популярните в света (заедно с Пак-Ман и до ден-днешен). Освен това е и основоположник на игрите за двама. Тя има перфектния баланс между „лесна за научаване и трудна за овладяване“. Дори и през 2017 година много хора все още я обичат. Така че защо не оставите за малко игрите с чудовища, вампири и зомбита и не опитате тази приятна игричка, сигурни сме, че само след няколко секунди ще се хареса и на вас.

Super Mario Bros. (NES, 1985)

Никоя класация за най-популярни игри не може да не включва в себе си Супер Марио. Ако трябва да назовем най-новаторската игра за всички времена, това със сигурност ще е Супер Марио и сме убедени, че не само ние смятаме така. Играта прави направо титанична промяна в цялата гейминдустрия още след първите часове от официалното си излизане, като мести игрите от типа играя-си-на-един-и-същи-екран със съвсем ново изживяване. Сами знаете, че след появата си до ден-днешен играта има хиляди „клонинги“.

Готови ли сте вече да поиграем? Коя игра бихте опитали вие, а познавате ли други класически интересни игри? Споделете с нас в коментарите!

Прочетете още:
Как се правят компютърни игри?
Ползите от компютърните игри
Компютърните игри: за или против



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град