Лаборатория

Начало | Лаборатория | Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!

Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!

Аз детето | 2020-12-14

Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!

Има нещо наистина невероятно и специално в сапунените мехурчета! Вярно, че реално погледнато те са просто въздух хванат в тънък филм от сапун и вода и въпреки това са така красиви и любими на всички. Правилната сферична форма и красивите вихрови цветове превръщат сапунените мехурчета в истинско чудо на науката, красотата и забавлението. Говорейки за наука и забавление трябва да ви кажем, че сапунените мехурчета не са само забавни топчици, които да пукаме или да наблюдаваме докъде могат да излетят в небето или пък нещо, с което да шашкаме домашните любимци и да се смеем. Благодарение на сапунените мехурчета можете да си направите и един много интересен и изненадващ дори и за вас самите опит. За какво точно говорим? Много просто: само с една специална съставка към разтвора и малко техника на действие можете да си направите сапунено мехурче в сапунено мехурче... в сапунено мехурче! Така не само ще направите нещо наистина... мехурчесто и весело, но можете да научите и нещо полезно, с което после да впечатлите приятелите си! Сега е време за най-готиния и мехурчест експеримент, който сте виждали!

Ще са ви необходими:

  • чаша наполовина напълнена с хладка вода
  • 2 супени лъжици шампоан
  • лъжица за разбъркване
  • сламка
  • и специалната супертайна съставка – 1 супена лъжица захар

Може да ви се струва странно, но захарта прави чудеса не само с чая и сладкишите.

Сега е време да приготвите сместа. За целта просто добавете всичко във водата и разбъркайте внимателно. Много е важно да няма балончета в сместа. Ако пък искате да има наистина страхотен ефект би било хубаво дори и да я оставите да преседи една нощ. За целта можете да си направите два разтвора: единия да пробвате веднага, а другия след като престои и като истински учен да сравните резултатите.

Накрая всичко е лесно! Върху някаква повърхност: маса, на края на мивката или най-добре отвън на цимента намажете малко от сместа. Просто изсипете малко от нея върху повърхността. Накрая потопете сламката в разтвора и след това леко я допрете към намазаното преди това място и просто започнете да си правите сапунено мехурче. След като е достигнало желания размер и разбира се не се е спукало повторете процедурата. Този път обаче леко вкарайте върха на сламката в балончето. Виждате ли как се получава балонче в балончето... След това повтаряте същото и отново, и отново... Хммм.. колко ли балончета могат да се съберат едно в друго – опитайте!

Защо ли се получава това?

Мехурчета се образуват заради пониженото повърхностно напрежение на водата, което шампоанът причинява. Водородните атоми, които се съдържат във водната молекула изведнъж са привлечени от кислородните такива в другите водни молекули. Те много се „харесват“ и затова се стараят да са долепени едни до други. От своя страна молекулите от шампоана също се присъединяват към купона и така ги правят по-еластични. Накрая шампоанът забавя и изпаряването на молекулите на водата и така мехурчетата издържат по-дълго. Но тогава защо ви е необходима и захар? Много просто! Обикновените сапунени мехурчета се пукат, когато влязат в контакт с почти всичко! Захарта обаче има нещо като защитни сили, които задържат балончето по-дълго здраво и така можете да направите мехурче в мехурче в мехурчето!

Ако обичате сапунени мехурчета, опитайте още:
Цветни змийчета от сапунени мехурчета – нов и цветен начин за игра със сапунени мехури
Домашна рецепта за страхотни сапунени мехури
Най-добрата рецепта за сапунени мехури



Коментари
1 коментар

Яница , 10 г.,

Публикувано на 31.08.2017

СТРАХОТНО

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град