Лаборатория

Начало | Лаборатория | Само с една капка вода смартфона си в микроскоп превърни

Само с една капка вода смартфона си в микроскоп превърни

Аз детето | 2019-11-19

Само с една капка вода смартфона си в микроскоп превърни

Добре погледнете снимката! Какво според вас има на нея? Може би проба от повърхността на Марс или пък паяжината на нов вид паяк? Какво ще кажете за мравуняк на специален вид жълти мравки или вътрешността на цвете? С което и да се съгласите няма значение, защото нищо от това не е вярно. Това е просто ягода от гледна точка на най-обикновен микроскоп. Представяте ли си колко по-различен изглежда светът ни от толкова близо. Ето защо микроскопите са полезни не само, когато правите научни изследвания, но и когато просто искате да се забавлявате и да видите света от друга гледна точка.

Всъщност микроскопът с който е направена тази снимка не е чак толкова обикновен, защото първо той въобще не прилича на подобно нещо. Основното му приложение е за говорене, за изпращане и получаване на съобщения и понякога за игри. Наричаме го смартфон! Но само с една капка вода камерата на този (всъщност на който и да е смартфон) може да се превърне в интересен микроскоп! Знаем, че звучи невероятно и доста измислено, но си е самата истина. Опитайте и ще се убедите, пък и кой знае, може да направите някое научно откритие! Само си представете заглавията в медиите: (вашето име) направи всички учени за смях – откри нов елемент с микроскоп от смартфон! Колко добре звучи, нали? Но за да стане истина първо трябва да наблюдавате нещо!

Затова се „въоръжете“ с листо от цвете, резенче плод, косъм от косата ви или нещо подобно. След което поставете смартфона на твърда и равна повърхност и внимателно с пръст поставете капка вода върху предната камера. Не се притеснявайте – това няма как да го повреди. Една капка не може да направи нищо, а и вече е изпробвано. След което включете предната камера и поставете пред нея обекта на вашите наблюдения. Погледнете – вижда се точно като от микроскоп. Не е най-мощният на света, но си е микроскоп. Невероятно е какво може да направи една капка вода, нали? А сега очакваме да споделите с нас научното си откритие, за да може да бъдем първите, които ще съобщим горещата новина! Това са и нашите първи наблюдения, можете ли да познаете какво сме гледали?



Коментари
4 коментара

bezimenen neznam, nezna г.,

Публикувано на 07.12.2019

nishto ne stana

Cool , ,

Публикувано на 07.12.2019

Ne se poluchi moje bi neshto sam zgreshil

bezimenen , ,

Публикувано на 10.12.2019

вие правихте ли този опит

Бела и конете , ,

Публикувано на 26.08.2021

На първата снимка май това е сол или захар.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град