новини детски

Начало | новини детски | Пет медала от Европейска олимпиада по физика донесоха български ученици

Пет медала от Европейска олимпиада по физика донесоха български ученици

Аз детето | 2020-07-29

Пет медала от Европейска олимпиада по физика донесоха български ученици

Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, като спечелиха 5 медала на четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ). Тя се проведе виртуално и през юли, вместо в Румъния през юни. Всяка държава „изпрати“ по петима свои представители, като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Българският отбор е формиран от петимата най-добре представили се ученици от 11 и 12 клас на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. Всяко от момчетата спечели по един медал, и така към успехите по физика България добавя още 1 златен и 4 бронзови отличия. Отборът на първенците бе в следния състав:

  • Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал
  • Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал
  • Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал
  • Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров от Физическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, и Георги Александров, студент във факултета и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика. Състезанието се проведе в теоретичен и експериментален кръг. „За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.“, поясни Нено Тодоров.

Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-ото издание на престижното състезание да не се проведе. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но събитието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

Прочетете още:
Квантовата физика – наука или научна фантастика



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град