Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Нова година, нов впечатляващ ТикТок ефект

Нова година, нов впечатляващ ТикТок ефект

Аз детето | 2021-01-07

Нова година, нов впечатляващ ТикТок ефект

Snapchat беше сред първите приложения, използващи LiDAR Scanner за AR на iPhone 12 Pro, но сега TikTok последва примера. Приложението за социално видеосподеляне потвърди днес, че е пуснало първия си по рода си ефект с лидар, за да помогне на потребителите си да са уникални през новата година. Ефектът включва AR топка, подобна на тази, която пада на Таймс Скуеър в навечерието на Нова година. След отброяване топката пада и експлодира, за да запълни стаята с конфети, както и плаващ надпис „2021“ във въздуха.

Поддръжката за LiDAR, или засичане и обхват на светлината, беше представена на новите модели iPhone, iPhone 12 Pro и 12 Pro Max, през есента. Технологията помага на iPhone да разбере по-добре света около вас, като измерва колко време е необходимо на светлината да достигне обект в пространството и да го отрази обратно. Наред с подобренията на възможностите за машинно обучение на iPhone и разработващите рамки на iPhone, това дава възможност за по-завладяващи изживявания с добавена реалност (AR).

Snapchat за първи път използва новия скенер LiDAR, за да създаде обектив в приложението си, където цветя и треви ще растат в стаята около вас. Обективът включваше виртуална растителност, която дори се изкачваше по стените и около шкафовете в стаята, например. По същия начин ефектът на TikTok има за цел да използва разбирането на LiDAR за стаята, за да приземи конфетите по-реалистично след избухването на топката.

В примерния видеоклип, публикуван от компанията в Twitter, се показват конфетите, покриващи пода, дивана и възглавниците, както в реалния живот. Този ефект по никакъв начин не е перфектен – все още е много ясно, че това е AR опит, а не истински конфети – но това е подобрение спрямо AR ефектите, при които липсва същото пространствено осъзнаване. От TikTok описват ефекта като способност за визуално свързване на цифровия и физическия свят, благодарение на това как AR ефектите взаимодействат със средата на потребителя. Предлага се в световен мащаб, с изключение на няколко държави.

Разбира се, забавните AR ефекти са само един от многото случаи на употреба за нещо като lidar. Технологията се възприема и от приложения, които ви позволяват да сканирате, за да създадете 3D модели, като приложение за 3D скенер, или такива, които помагат при интериорния дизайн, като RoomScan LiDAR, или дори игри, като заглавието на Apple Arcade, Hot Lava. От TikTok казват, че планират да въведат още „по-иновативни ефекти“ през 2021 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град