забавна наука

Начало | забавна наука | Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие

Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие

Мирела Любенова | 2021-03-27

Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие

Неведнъж сме ви казвали, че Космосът е едно невероятно място, пълно с толкова много информация и толкова много неща, които не само все още не сме разкрили, но и дори не подозираме за съществуването им. Но какво говорим – дори и нашата планета Земя крие толкова много тайни, колкото дори не можем да си представим. Най-интересното е, че дори и неща и факти, които мислим, че отдавна сме разкрили и знаем всичко за тях, се оказват не съвсем точни факти и съдържат още толкова много информация, която не знаем. Това от друга страна е хубаво, защото след като пораснете и станете смели учени, ще има да правите много велики открития, с които ние ще се гордеем. Но за да сте подготвени, споделяме с вас селекция от най-невероятните факти за нашия мил дом, които сме убедени, че дори не сте и подозирали, че са истина! Пригответе се!

Не само Слънцето ни носи топлина

Толкова много години сме вярвали, че нашият основен източник не само на светлина, но и на топлина е Слънцето. То носи толкова голяма отговорност, защото ако някога спре да свети, то цялата планета ще загине и човечеството ще изчезне от лицето на Земята – в това сме убедени всички. Но се оказва, че не е точно така. Да, Слънцето несъмнено е много важно за нас, но вътрешната температура на планетата ни, топлината, която идва от ядрото е не по-малко важна. Открито е, че тя е почти колкото тази на Слънцето. Единственият проблем е, че ядрото се намира на 3000 километра дълбочина, а засега ние можем да копаем само до 18.

Земетресенията ускоряват времето

Цял живот ни учат, че едно денонощие е равно на 24 часа, като от своя страна това означава, че са необходими 24 часа на Земята да направи пълен кръг около оста си. Това обаче не е точно така. В действителност планетата ни се движи малко по-бързо и едно денонощие е равно на точно 23 часа 56 минути и 4 секунди. И то невинаги, защото на скоростта на въртене на Земята влияние оказват различни фактори. Така например през 2011 година след едно огромно и силно земетресение в Япония дните са станали по-къси с две секунди. Учените естествено не са си направили труда да ни кажат много, защото какво можеш да направиш за две секунди, освен само да кажеш две секунди. Но знаете ли кое ни изненада наистина, оказа се, че тези две секунди са се върнали чак през 2015, когато въртенето на Земята отново е станало нормално. Ето това вече е много изгубено време!

Нашата земя не е същата като тази на динозаврите

Не, не твърдим, че те са извънземни, макар да звучи хубаво, ако идеята се развие още ще стане прекрасен филм. Но все пак земята, по която са ходили динозаврите много се различава от тази по която ние стъпваме днес и то не само, защото сме доста по-развити и имаме цимент и други такива настилки. Чували ли сте, че след изригването на някой огромен вулкан лавата се охлажда? Горе-долу така са се образували и много острови, а сами знаете, че когато динозаврите са били тук е имало много вулкани и със сигурност не толкова острови.

Земята не е кръгла

Това не е чак такава изненада, но го повтаряме често, защото държим да го знаете. Не малко години хората са вярвали, че Земята е плоска, а след това са решили, че има форма на топка. Да, ама не точно. Планетата ни е направо сплескана откъм полюсите и издута при екватора, така че технически по-скоро има форма на огромно дебело кюфте.

Хората не са най-многочислените същества на Земята

До януари 2017 година числеността на населението на цялата планета е достигнала до около 7,4 милиарда. Ако сега си мислите, че това е много, то се хванете някъде да не паднете. Истината е, че само в една чаена лъжичка има повече микроорганизми, отколкото хората по цялото земно кълбо. Така че реално те са господарите на Земята, нищо, че ние не ги виждаме. Според съвсем груби изчисления на учените между нас живеят 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 микроби. Ето това вече е много!

Космически боклук

Често обичаме да се радваме на космонавтите и всички онези сателити, които обикалят в орбитата на нашата планета. Откакто пътуваме в космоса, повече от 135 души са го посетили, това може да ви се струва малко, но знаете ли, че тези пътувания са оставили много космически боклук, който пътува със скорост 35 километра в час и всеки следващ космонавт винаги се излага на опасност заради това.

Толкова много въздух

Тропическите гори на Амазонка заемат 5,5 милиона квадратни километра и ако си мислите, че това е много, помислете пак, защото реално те осигуряват едва 20% от кислорода, който дишаме. Останалите 80% се осигуряват от всички по-малки гори и от всяко едно дръвче и растение, което съществува на нашата планета, където и да е.

Гравитацията на Земята може да се променя

Противно на това, което сме научили в уроците по физика силата на гравитацията на планетата не е една и съща навсякъде. Ако се разхождате по екватора и незабавно се озовете на един от полюсите, теглото ви ще се увеличи рязко с 0,5%. На някои места на Земята, например в областта на залива Хъдсън, силата на привличане е по-малка от нормалното. Такива аномалии се получават заради дебелината на земната кора, влиянието на ледниците и движения на магмата под земята.

Южното сияние

Може би сте имали възможност да видите на живо зелени, розови и дори сини светлини, танцуващи в небето. На север те се наричат полярно или северно сияние. На юг това явление се нарича южно сияние и се случва, когато заредени частици от слънчевия вятър взаимодействат с магнитното поле на Земята.

Водният свят

Нашата планета е покрита в огромната си част с вода – това го знае всеки. Но знаете ли, че по-голямата част от тази вода е от Тихия океан? Изненадващо е още, че знаем много повече за космоса, отколкото за океаните. Досега са изследвани само 5% от водния свят и са открити 210 хиляди видове живи същества в него, включително риби, гъби, растения и микроорганизми. Учените смятат, че в океана живеят около още 20 милиона вида непознати за нас животни.



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 27.08.2017

Интересни неща!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град