спорт

Начало | спорт | Научи се да караш колело само за 15 минути

Научи се да караш колело само за 15 минути

Аз детето | 2017-06-15

Научи се да караш колело само за 15 минути

Независимо от това, че днес имаме не само скейтбордове, лонгбордове, тротинетки и дори така интересните ховърбордове, велосипедът си остава едно от най-готините изобретения от този род. Не вярвате ли? Тогава какво ще кажете за факта, че днес по света има над един милиард велосипеди, което ги прави най-масово разпространените средства не само за забавление, но и за транспорт. Няма как да спорите с това! Знаете ли още, че първите велосипеди виждат бял свят в Европа още през XVIII-XIX век. На външен вид са се различавали от днешните, но като принципно устройство са били същите – рама, свързваща две колела, кормило за управление, седалка и на малко по-късен етап – педали за задвижване. Впоследствие се появяват веригата, спирачките, скоростите и най-различни други подобрения. В много градове по света съществуват велосипедни алеи и велосипедни ленти, предназначени само за велосипедисти, които са специално обозначени и обикновено са разположени в най-дясната част на автомобилното платно (при дясноориентирано движение). Напоследък в някои по-големи градове се създават паркинги и спортни площадки за велосипеди. Първият български велосипед, наречен „паяк“, е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов – Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

Сега вече убедихме всеки един от вас колко готини са, нали? Но дали можете да карате? Не? Няма страшно, ние ще ви кажем как, при това ако сте достатъчно смели и съсредоточени можете да се научите само за 15 минути. Най-хубавото е, че няма да има нужда от тичащи зад вас родители, които ви държат и пуфтят като локомотиви и ви молят само за малко да ви пуснат. А пък вие не искате, защото ви е леко страх да не си уредите близка среща с асфалта. Най-хубавото на този начин е, че дори нямате нужда от помощни колела, можете да си вземете истински велосипед и направо да започнете да го карате като истински професионалист. Само прочетете!

Както вече казахме забравете за помощните колела и другите фънки джаджи. Всичко от което се нуждаете е желание, колело и един възрастен, който просто леко да ни наблюдава. О, най-основното, което ще ви трябва е тревист хълм. Да, задължително да е тревист и да е хълм иначе цялата идея ще пропадне. Макар че след като е лято сме сигурни, че няма да се затрудните да намерите такъв. Потърсете заедно с родителите си и евтин велосипед за начинаещи без скорости и със спирачка. Уверете се и че колелото е подходящо за вашата височина. Най-важното е преди да го купите да можете да седнете върху него и ако можете докато седите да сложите и двата си крака на земята и да стъпите плътно, значи е идеалното за вас. Естествено след като се научите да карате ще можете да си вземете и по-готино. Важно е също така хълмът да е достатъчно стръмен, че да можете да се спускате надолу, но и не и чак толкова стръмен, че да не можете да спрете. Много е важно да е голям и разбира се да не завършва с улица, натоварен тротоар или нещо такова.

Трябва ви и каска, ама задължително, особено след като сте начинаещ. Да, тревата ще омекотява падането ви, но главата трябва да се пази при всички положения. Сега идва ред и на самото каране – просто е. Седнете и вдигнете краката си нагоре, ако усетите, че става твърде бързо, натиснете спирачката, а ако усетите, че падате на която и да е страна просто спуснете краката си долу на земята. Така правете това колкото пъти е необходимо докато се научите да пазите равновесие с колелото. Накрая включете и въртенето на педалите, спуснете се така още няколко пъти и ето – вие вече карате колело.

Само запомнете най-важното – ако се движите твърде бързо първо намалете скоростта и след това спуснете краката си, ако все пак паднете от колелото е добре бързо да отскочите настрани. Не че толкова ще ви нарани след като е детско, но така правят професионалистите.

Успех в обучението!

Вижте още полезни статии за велосипедите:
Как да изберем най-подходящия велосипед?
Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед
Лесни практически съвети за начинаещи велосипедисти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град