зоокът

Начало | зоокът | Нашествието на леопардите продължава – Софийският зоопарк получи персийски леопард

Нашествието на леопардите продължава – Софийският зоопарк получи персийски леопард

Аз детето | 2020-11-02

Нашествието на леопардите продължава – Софийският зоопарк получи персийски леопард

Няколко седмици след като зоопаркът в София се сдоби със снежен леопард, новите попълнения продължават да идват и да правят зоокъта още по-интересен и важен за опазването на дивата природа. Този път зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария. Персийката е на 3 години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия и вече 3 години чака подходяща партньорка, съобщиха от зоопарка. Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години.

Целта е да се създаде размножителна двойка с Дан. Азара ще е третата женска, която зоопаркът получава по линия на програмата и гледачите се надяват любовта най-накрая да разцъфне, след като предишните две женски се оказаха неподходящи.

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период.

„Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен успех, което е крайната цел на програмата. „Зоологическа градина – София е кандидат член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и затова вече участва в размножителни програми за редки и застрашени видове.“ – казват от зоопарка. За адаптиране на женската към новото ѝ жилище са нужни около 3 седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния ѝ период, когато тя ще бъде пусната във външните ѝ заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1 300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни.

Снимки: Софийски зоопарк



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град