любопитно

Начало | любопитно | Можем да наблюдаваме Марс с просто око днес, а следващия път толкова близо планетата ще бъде през 2035 година

Можем да наблюдаваме Марс с просто око днес, а следващия път толкова близо планетата ще бъде през 2035 година

Аз детето | 2020-10-06

Можем да наблюдаваме Марс с просто око днес, а следващия път толкова близо планетата ще бъде през 2035 година

През тази седмица планетата Марс е в оптимални условия, за да бъде наблюдавана по-внимателно от астрономи, учени и аматьори. Червената планета постепенно ще се приближи до Земята и днес ще се позиционира на 62 000 000 километра разстояние – твърде близо, предвид орбитите на планетите, пише БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“. Събитие, подобно на това, няма да се повтори до 2035 г.

Близостта на Марс и почти фронталното осветяване със слънчева светлина ще направят червеникаво-оранжевия й цвят добре видим през нощта и от двете полукълба с или без телескоп. Единственото, което може да възпрепятства добрата видимост са метеорологичните условия на определено място, както и замърсяването. Най-близката среща между двете планети се случва, когато Марс е в най-приближено разстояние до Слънцето, а Земята се намира по-далеч от голямата звезда. В този момент би ги разделяло разстояние от 54,6 милиона километра. Това явление се нарича "опозиция" и никога не е била регистрирана в перфектно състояние.

В миналото най-близкото приближаване, регистрирано някога, се е случило през 2003 г., когато Марс е бил на 55,7 милиона километра от Земята. През 2018 г. беше на 57,6 милиона километра. Очаква се, че през 2035 г. планетата Земя ще бъде на разстояние 56,9 милиона километра от „червената планета“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град