любопитно

Начало | любопитно | Любопитни факти за космическите совалки

Любопитни факти за космическите совалки

Аз детето | 2019-10-31

Любопитни факти за космическите совалки

Първите космически кораби за многократно използване започват да се разработват на 5 януари 1972 г., когато президентът Ричард Никсън утвърждава програмата „Космическата совалка“ на НАСА. Силна поддръжка на програмата оказва Роналд Рейгън, тъй като совалките са ключово звено от програмата му „Звездни войни“.

„Ентърпрайз“ е първата изградена совалка през 1976 г., но без двигатели и топлинен щит тя служи само за тестове в атмосферата и не може да извършва операции в космоса. Първоначално са построени четири напълно функциониращи совалки: „Колумбия“, „Чалънджър“, „Дискавъри“ и „Атлантис“. Като две от тях са изгубени при катастрофи – „Чалънджър“ през 1986 г. и „Колумбия“ през 2003 г. с общо 14 жертви.

„Индевър“ е петата совалка, конструирането на която е одобрено през 1987 г. с цел да замени „Чалънджър“. Докато е в орбита, совалката пътува около Земята със скорост от около 28 000 км. в час. При тази скорост екипажът вижда изгрева или залеза на всеки 45 минути.

Совалките не са само транспорт, те са и подвижни лаборатории. Индия изстреля успешно прототип на първата си космическа совалка. Термичната система за защита на космическата совалка или топлинния щит се състои от повече от 30 000 плочки, които са изградени основно от пясък. От трите совалки най-тежката е „Колумбия“. Тя тежи 80 700 килограма.

На 11 май 2009 година, астронавтът Майкъл Дж. Масимино, един от екипажа на мисията STS-125 на космическата совалка „Atlantis“, стана първият човек, изпратил съобщение в интернет от Космоса.

Още интересни факти за космоса можете да намерите тук!

Снимка: NASA



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град