Лаборатория

Начало | Лаборатория | Лодката, която се движи със сапун

Лодката, която се движи със сапун

Аз детето | 2019-04-18

Лодката, която се движи със сапун

Сигурно поне веднъж сте виждали в някое езеро едни малки паячета, които за наше голямо учудване могат да ходят по водата... Може би после сте се чудили как успяват да го правят. А можете ли да повярвате, че това се подчинява на същите природни и физични закони, както и способността на сапуна и препарата за съдове да почистват ръцете и тялото ни и съдовете? Всъщност ако се вгледате в света около вас, можете да намерите десетки интересни явления, които си приличат с други съвсем обикновени неща от ежедневието ни. Нека обаче не само да говорим, а да ви покажем нагледно как е възможно това. Искате ли чрез малко веро за съдове да накараме картонена лодка да плува, все едно, че е на батерии?

Нека тогава започваме!

Ще са ви необходими:

  • ножица
  • картон
  • вода
  • тава, а може ако имате вана да опитате някой път докато се къпете
  • течен сапун или веро за съдове
  • клечка за зъби
  • чаша


Следвайте внимателно инструкциите и ще се получи:
1. От картона изрежете голям квадрат. След това изрежете двете горни връхчета на квадрата, а от долната му страна изрежете от средата малък триъгълник. Накрая трябва да се получи като това на картинката.


2. Напълнете тавата с вода, но не догоре. Два пръста е достатъчно.
3. Капнете 2-3 капки течен сапун или веро за съдове в чашата.
4. Добавете съвсем малко вода и леко разбъркайте.
5. С клечката за зъби капнете няколко капки върху вашата лодка, там където изрязахте малкия триъгълник, трябва да има достатъчно веро върху него и по стените. :-)
6. Поставете лодката във водата и само гледайте.

За още по-готино можете да украсите лодката, така че да изглежда като истинска. С още няколко клечки за зъби, още малко картон и цветни моливи можете например да и залепите знаменца или да й залепите стени от картон, че да стане по-обемна и да я оцветите.

Защо се получава така?
Първо нека ви кажем, че трябва да имате предвид, че водата трябва да е чиста, ако в нея вече има сапун или друг препарат, няма да се получи.

А сега на въпроса... Водните молекули са здраво свързани една с друга и независимо от всичко, се стремят винаги да е така и нищо да не ги разделя. Това създава силен, но и гъвкав повърхностен слой на водата, който се нарича повърхностно напрежение. Точно това напрежение позволява на лодката да плава. Но как точно?
Добавянето на сапун или препарат нарушава подредбата на водните молекули. Тези водни молекули близо до сапуна са привлечени от него, както и от другите водни молекули, които пък се стремят да останат съединени. Така повърхностното напрежение на водата зад лодката намалява. От своя страна водните молекули започват да се движат към място с по-високо повърхностно напрежение и бутат и лодката натам и така тя се движи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град