новини детски

Начало | новини детски | „Куче на име Коте“: история за значението на приятелството и умението да приемаме различните

„Куче на име Коте“: история за значението на приятелството и умението да приемаме различните

Аз детето | 2021-01-26

„Куче на име Коте“: история за значението на приятелството и умението да приемаме различните

„Куче на име Коте“ разказва историята на куче, което си няма семейство и принадлежност. Баща му си е тръгнал още преди да се роди, братята и сестрите му са станали ангели, а майка му го изоставила, когато е било съвсем малко. На прощаване го е посъветвала да не вярва на никого. Кръстила го е Коте.

Защото котките са независими. А независимите се справят добре в света.

Но дали е така?

Докато търси своето място, кучето на име Коте разбира, че е отхвърлено от чистокръвните породи. Не е прието от никого, не вярва на никого, а накрая спира да вярва дори на самото себе си. С всеки изминал ден се чувства все по-самотно и изгубено, докато не се среща с човек на име Пор.

Шокиращо красивата история на Томи Контио и едновременно нежният и мек хумористичен живописен свят на Елина Варста изграждат диалог на значенията, който няма как да не остави спомен за очарование у читателя.

Началото на книгата е тъжно и по-мрачно от Финландия в края на ноември, но с напредването на историята, за щастие, започват да се откриват и по-ярки нюанси и акценти на щастието – както в текста, така в топлите илюстрации:

„Чайките кръжаха по небето. Небето се беше опряло на морето. Морето се беше опряло на небето. Прегръдката на слънцето беше топла и стигаше чак до нас

– Коте е хубаво куче – каза детето.“

Големите въпроси от живота: „Кой съм аз?“, „Трябва ли да бъда независим, или просто съм самотен?“, „Какво означава приятелството?“ съпътстват всяка страница от историята. Книгата е насочена към деца от възрастовата категория 3 – 9 години, но техните родители ще забележат, че поетичният и изпълнен с метафори език на автора създава нива в текста, които говорят специално на тях.

Книгата е номинирана за „Наградата за детска и младежка литература на Северния съвет“ (Nordic Council Children Literature Prize and Young People’s Literature Prize), както и за отличието на Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).

Изданието е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град