спорт

Начало | спорт | Крикетът – интересен спорт, който да опитате това лято

Крикетът – интересен спорт, който да опитате това лято

Аз детето | 2017-07-10

Крикетът – интересен спорт, който да опитате това лято

Лятото освен време за почивка и дълги дни на плажа, на планина или просто у дома без никакви задължения, е време и за нови приключения. Спортът – няма по-голямо приключение от него и можем да ви докажем това веднага. Той е забавен, помага на тялото ни да бъде здраво, често ни запознава с нови приятели, а кой знае, един ден може дори да ви донесе известност и златен медал. Ако това не е едно истинско приключение, здраве му кажи! Затова днес сме ви приготвили едно предложение, което да опитате още сега! Независимо дали вече спортувате нещо или не – просто опитайте това, гарантираме, че ще ви хареса и още утре ще намерите място в мързеливата си или пък препълнена програма и за него.

Знаем, че много от вас обичат волейбол, баскетбол или футбол. Но какво ще кажете да си организирате една интересна игра на крикет? Играли ли сте някога на крикет или поне гледали ли сте нещо такова по телевизията? Докато много от нас знаят всичко за футбола, волейбола и баскетбола, много хора не знаят нищо за крикета. Това не бива да е така, защото вярвате или не, след футбола, той е един от най-популярните спортове в света! За да спортувате крикет са ви необходими бухалка и топка, което веднага сигурно ви подсеща за бейзбол. Да, наистина крикетът споделя няколко общи прилики с бейзбола, но има и свой уникални правила, които го правят интересен и предизвикателен.

Оригиналната игра на крикет се състои от два отбора с по 11 играчи. Целта на всеки отбор е да отбелязва точки. Естествено, ако искате да опитате крикет, въобще не ви трябват толкова много хора, можете просто да опитате в близкия парк! Но е хубаво все пак да знаете и оригиналните правила, затова ще ви ги представим. Крикетното поле е доста голямо и правоъгълно с малко по-малко поле в средата. Във всеки край на полето има малки вратички. Играта започва като единият от отборите батира (удари топката) и се опитва да отбележи максимален брой рънове (вкарвания в малката вратичка), а другият се старае да премахне батера от игра и така да намали броя на точките за противника. Точка се получава като батерът удари топката и тя излезе извън игрището или като батерът удари топката и стигне до другия край на линията на подаване без да бъде отстранен от игра. След всеки ининг (полувреме) двата отбора си разменят местата.

По принцип продължителността на един мач е различна в зависимост от формата, в която се играе. Той варира между 20 оувъра до т. нар. „тестов крикет“, в който един мач продължава пет дни. Макар да не е толкова популярна, тази игра се играе в почти всички държави в света, но със сигурност е най-популярна в Пакистан, Индия и Австралия.

Историята на крикета е доста стара. Най-късното възможно време за формирането ѝ е началото на 16 век. Има и сериозни доказателства за това, че игра много подобна на крикета се е играла още в края на 13 – началото на 14 век от принц Едуард. Първото точно и ясно записано доказателство за крикета идва от края на 16 век. В началото на следващия век е записан и любопитен случай, при който играч от местно английско село умира след като е бил ударен с топка по време на крикет мач. През следващите векове тази млада тогава игра се е развила много и е достигнала до много места из целия свят.

Накрая ви препоръчваме да опитате крикет! Въобще не е нужно да бъде нещо професионално. Малка топка, може и плажна или пък балон, няколко пръчки и голяма поляна в парка, а защо не и на плажа са напълно достатъчни за една приятна игра на крикет! Опитайте!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град