интересно

Начало | интересно | Коледните бастунчета – много повече от захарно лакомство

Коледните бастунчета – много повече от захарно лакомство

Аз детето | 2020-12-18

Коледните бастунчета – много повече от захарно лакомство

Разноцветните или пък червено-бели коледни бастунчета днес любими на милиони деца по света, определено са нещо, което никой не иска да изпуска по коледните празници. Макар че са пълни със захар, едно-две няма да навредят, нали? Можете ли да предположите обаче, че едно такова съвсем обикновено лакомство е много повече от извита пръчка направена от захар. То има доста богата история и интересна символика! Традиционно коледните бастуни са бели с червени ивици, сладък вкус и лек аромат на мента. Днес в света се произвеждат почти два милиарда сладки като половината от тях се купуват само на Коледа. А останалата се купува от хора на която явно им липсват коледните празници през юли.

Легендата на тези сладки лакомства разказва, че на 24-ти декември 1670 г., хормайсторът на Кьолнската катедрала в Германия усещал, че е уморен от постоянния шум на децата. Децата го смущавали силно по време на проповедта. Точно по времето, когато било необходимо да благодарят на Господ. Но знаете, че децата могат да са много шумни, когато са развълнувани и нищо не може да ги спре. Тогава хормайсторът се обърнал към местния сладкар с молба да направи няколко сладки пръчици за децата, които да ги занимават, за да не пречат на службата. Това било изненадващо за всички, защото до този момент никой не си позволявал да дава на децата храна по време на проповед. За да оправдае новата и доста необичайна традиция, хормайсторът помолил готвача да направи сладки пръчици във формата на пастирска тояга. По този начин той искал да напомни за децата на овчарите, които първи дошли да се поклонят на бебето Исус. Първите коледни бастунчета били бели, което символизирало безгрешния живот на Исус. Такива бонбони са изобразени и на пощенски картички от 19 век.

Славата на германските близалки се разпространила из цяла Европа и с течение на времето коледните бастуни станали традиционно лакомство, което децата да получават на Бъдни вечер. Масовото производство на сладки бастуни започва през 1844 г. Оттогава различни производители са добавили и характерен ментов аромат и червени райета.

Според друга история, сладките бастуни са просто ранна украса за коледната елха. Куката на върховете на бонбоните направила възможно декорирането на коледното дърво с тях. В САЩ е популярна „търговската“ легенда, която гласи, че сладките коледни пръчици са изобретени от производител на бонбони от щата Индиана през 1880 г. За да създаде лакомство, което да се отличава от всички други, сладкарят съчетал различни християнски символи в бонбон и се получило коледното бастунче. Белият цвят символизира чистотата и безгрешието на Исус Христос, трите тънки червени ивици – Света Троица. А широката червена ивица означава кръвта, която Исус е пролял за човечеството. Извитият връх почита овчарите, които дошли да почетат Исус при раждането му.

Така че както виждате, коледните захарни бастунчета не само са най-продаваните празнични лакомства в света, но имат и интересна история. А какви коледни сладкиши обичате вие?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град