Растения и животни

Начало | Растения и животни | Каменен костур голиат – от него се страхуват дори и акулите

Каменен костур голиат – от него се страхуват дори и акулите

Аз детето | 2020-11-12

Каменен костур голиат – от него се страхуват дори и акулите

Ако сте внимавали в уроците по биология или човек и природа със сигурност знаете, че във всяко местообитание има хищници и плячка. Но кой е на върха на хранителната верига? Повечето от нас мислят, че това е човекът, но всъщност зависи за коя екосистема става дума. Вземете например океана. Различните морски местообитания имат свои собствени хранителни вериги. Водораслите се ядат от малки риби, които след това се ядат от по-големи риби. Тези по-големи риби стават вечеря за още по-големи океански животни, като някои видове китове и акули. Но знаете ли, че има риба, за която дори някои акули трябва да внимават?

Вярно е! Рибата с невероятно интересно и дълго име Каменен костур голиат е в състояние да яде по-малки видове акули. Като възрастни тези гигантски риби могат да растат до дължина от 243 сантиметра и да тежат 800 килограма! Днес в дивата природа живеят два вида – един в Атлантическия океан и друг в Тихия океан. Атлантическият вид живее край бреговете на Западна Африка, от Сенегал до Демократична република Конго. Срещат се и във води от Мексиканския залив на юг до крайбрежието на Бразилия. Тихоокеанските видове могат да бъдат намерени в източната част на Тихия океан от Южна Калифорния до Перу.

Младите групи от голиати често правят домовете си сред мангрови гори. Те представляват съвкупност от растения (дървета и храсти), растящи в солена вода в крайбрежни области на места, защитени от силното въздействие на вълните или в смесена солена и сладка вода около устията на реките. Корените на растенията са здраво закрепени за меката почва, която в повечето случаи е и богата на органични вещества. Възрастните риби от вида обаче предпочитат коралови рифове и други плитки, скалисти части на океана. Известно е също, че рибите живеят във или близо до потънали кораби. Там те се хранят с други риби и безгръбначни. Защо са толкова страшни ли? Амии... те не дъвчат. Известно е, че поглъщат плячката си цяла.

Каменен костур голиат определено звучи като животно, което не бихте искали да виждате никога и за повечето риби е така! Но хората не се страхуват много от тези същества. Всъщност много хора, запознати с тях, наричат рибите „нежни гиганти“. Все още е умно да стоите настрана от пасаж голиати разбира се. Като цяло обаче дори и тези огромни риби са застрашени от хората, а не обратното. В продължение на много години хората ловят и двата вида голиати. В началото на 90-те години Атлантическият вид е включен в списъка на критично застрашените. Затова ловенето на животното за храна е забранено в САЩ. Но Тихоокеанският вид все още се лови за храна от хората в района на Южна Америка.

Експертите обаче се борят с това всеки ден и смятат, че голиатите са много важни за рифовите системи, в които живеят. Това прави усилията за опазване още по-важни. Как мислите, че можем да защитим по-добре тези морски гиганти?

Прочетете още интересни морски и океански факти:
С какво се хранят рибите?
Спят ли рибите?
Защо рибите не потъват?
Гигантска риба си поиска помощ от гмуркач
Чували ли сте някога за рибите луна?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град