важните неща

Начало | важните неща | Какво научихме през 2020 година

Какво научихме през 2020 година

Аз детето | 2020-12-31

Какво  научихме през 2020 година

2020 г. беше една странна година, определено такава, че да остане в историята! Дума, която би могла да я опише: несигурност. Несигурност относно пандемията и как тя ще повлияе на живота ни. Може би сте забелязали и други несигурни промени, които се случват в нашата страна. Несигурността може да се почувства страшна, но преминаването през нея също може да ни помогне да научим много за себе си и за обществото, в което живеем. Дори може да ни помогне да станем по-способни да се справяме с бъдещи проблеми. Какво научихте вие от 2020? Ето някои от нещата, които ние научихме! Знаем, че обикновено възрастните обичат да четат и пишат такива текстове, но предвид обстоятелствата от тази отиваща си вече година, смятаме, че този път това трябва да направи всеки, независимо на колко е години.

Давай напред и не прави нищо

Докато всички бяхме непрекъснато у дома, имахме много време да мислим. Бяхме принудени да забавим темпото и да забележим наистина важните неща. За тези от нас, които сме свикнали винаги да сме заети с нещо и да ходим някъде, да се виждаме с приятели, да ходим на спорт и дейности, стоенето вкъщи определено беше доста неприятно. Накрая на годината обаче, се оказва, че известно време за почивка е добро за нас. В този луд свят е добре да намалите темпото и просто да продължавате напред по-спокойно. Презареждането на батериите ни чрез отпускане и без да чувстваме необходимостта да изпълняваме неща през цялото време е добро за нашето психическо и физическо здраве.

Хубаво е да поискаш помощ

Нека си признаем, виртуалното училище си е трудна работа. На някои от нас може да се е наложило да помолят за помощ много пъти. Някои от нас са молили за помощ семейството, приятелите, учителите в даден момент. И знаете ли какво? Това е нормално и дори хубаво. Едно нещо, което пандемията направи явно за всички е, че хората не са създадени да бъдат напълно изолирани. Всички сме свързани, зависими един от друг и никога не сме сами (особено с технологиите, които имаме), въпреки че може да не се чувствате така през цялото време.

Изключи се за малко

Това, че сме у дома, ни накара да се придържаме повече към технологиите, за да се свържем със света, но може би някои от нас също преоткриха простите радости в живота, като природата, общуването със семейството у дома или забравените хобита. Голяма част от новините тази година бяха объркващи и негативни и да знаете кога да се отдръпнете от всичко е страхотно умение. По същия начин стои въпросът и със социалните медии, където постоянните коментари на хората, грубостта и дребнавостта могат да станат твърде много. Следвайте инстинктите си, когато почувствате, че ви трябва малко почивка. Просто правете нещо сами и се отдайте на любимото си хоби.

Често ни трябва малко

Много от нас се научиха да се справят с по-малко през последната година и макар да не беше забавно, открихме от колко малко всъщност се нуждаем. Без събития, на които да се стресираме и по-малко шансове за пазаруване, някои от нас вместо това се фокусираха върху това, което имахме в настоящия момент. Или може би сме погледнали в себе си, за да направим собственото си щастие, вместо да го търсим в други хора и неща. Да бъдеш сам не трябва да означава да си самотен.

И в най-трудните моменти има надежда

Тази година научихме, че въпреки всичко, когато се наложи можем да бъдем добри и да се подкрепяме. Можем да разчитаме на всеки човек, дори и да сме непознати. Че винаги има надежда за по-добро, която не трябва да губим, а да подхранваме, колкото и малка да е тя. И че ако всеки човек със своята малка надежда се събере с други, става нещо наистина голямо и добро.

Животът е подарък и трябва да го живеем във всеки момент

Може понякога да изглежда, че сме непобедими, но тази година ни напомни, че всички сме хора и живеем само веднъж. Най-добре е да се съсредоточим върху нещата, които наистина са от значение за нас, вместо да си губим времето в притеснения за несъществени неща. Нашите мисли имат много власт над нас, така че защо да прекарвате ценното си време в мисли за неща, които ви разстройват? Фокусирайте се върху своите цели и прости неща, които ви правят щастливи точно сега!

Понякога трябва да приемаме нещата

Ние имаме сила да променим някои неща в живота си, но за нещата, върху които нямаме контрол, се чувстваме по-добре, като приемаме обстоятелствата, вместо да ги избягваме и да се правим, че не съществуват. Позволете си да се чувствате тревожни, вместо да погребвате чувствата си. Не забравяйте, че промяната е неизбежна. Нищо не остава същото завинаги. Колкото по-гъвкави сме в живота си, толкова по-щастливи ще бъдем в дългосрочен план. Така че, ако се чувствате негативно, не се чувствайте зле от това.

Трябва да обръщаме повече внимание на здравето си

Тази година прекарахме много време в собствената си компания. Надяваме се, че сте се опознали още по-добре. Може би сте придобили навици, които са по-здравословни за вас. Може би дори сте осъзнали, че сте по-способни, отколкото сте предполагали. Вие се познавате най-добре, така че слушайте вътрешния си глас и се доверете на себе си. Вие контролирате ума си, бъдещето си и какво правите с времето си.

Избирайте битките си мъдро

Може да сте виждали много неприятно поведение през последните месеци. Наистина ли си заслужават последиците от спора с другите и винаги да имаш последната дума? Понякога мълчанието е най-добрият отговор на нещо, а понякога е най-добре да се изкажете. Знайте кога да изберете битките си. Взимаме по-добри решения, когато се научим да реагираме разумно на ситуации, вместо да реагираме въз основа на емоция. Хубаво е да знаете кога да се отдалечите от дадена ситуация, осъзнавайки, че другите водят собствени лични битки.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град