За родители

Начало | За родители | Какво е ментална аритметика и защо е полезна за децата?

Какво е ментална аритметика и защо е полезна за децата?

Аз детето | 2019-10-21

Какво е ментална аритметика и защо е полезна за децата?

Бяхте ли от онези ученици за които математиката беше нещо неприятно, но задължително за учене и доста объркващо! Веднага след като научихте таблицата за умножение се започна със степени, проценти, формули и смятането на огромни числа от които може да ти стане лошо... Всъщност и преди и сега много деца имат проблеми с математиката и се справят трудно с нея, защото им се струва доста абстрактна и неразбираема, особено като се започне с изброените проценти и формули. Положението обаче далеч не е толкова лошо и не е нужно да карате хлапетата да решават задачи по половин ден, за да могат да се научат. Съществува един прост и иновативен метод, с който ще научите децата ви да смятат като калкулатори без да ги затормозява. Чували ли сте някога за ментална аритметика?

Главното за високоефективната система е смятането наум с големи числа с помощта на специално сметало. Първият ред на сметалото показва единиците, вторият е за десетиците, третият – за стотиците. След всяко упражнение децата запомнят все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват. Тогава при смятане те си представят въображаемо сметало. Чрез повторения и тренировки се изгражда памет за набор от сметки и операции и с големите числа. Менталната аритметика е подходяща за деца от 4 до 12 години – възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и те усвояват лесно всякаква информация.

Първоначално са изплашени, но после свикват. Децата се учат да правят и неща с две ръце – като например да рисуват. Това разказаха в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателите Ралица Стойкова и Даниел Георгиев от SmartyKids. „Тази концентрация и скоростно смятане правят децата бързи, развиват и двете полукълба на мозъка, когато той е най-пластичен и прави разликата, когато станат възрастни“, обясниха те.

Ето и още няколко причини (по материали от pedagogika.bg , които ще ви докажат, че си струва да опитате ментална аритметика с децата си!

Децата лесно ще се научат да смятат наум

На децата понякога им е трудно да правят изчисления в главата си. Ако забравят докъде са стигнали или не знаят как да решат задачата, те лесно могат да се разстроят и отчаят. Математическите модели, използвани от менталната аритметика, им позволяват значително да подобрят скоростта и точността на смятането си чрез серия от задачи и тренировки.

Децата ще подобрят уменията си и по други учебни предмети

Много родители споделят, че след упражненията по ментална аритметика, децата им са подобрили успеха си не само по математика, но и по други предмети, и че посещават учебните занятия с повече концентрация и интерес. Някои дори твърдят, че менталната аритметика е подобрила спортните или музикалните постижения на децата им! Макар да звучат на пръв поглед нелогични, подобни твърдения не са пресилени, тъй като това е комплексна програма, която развива не само умствените възприятия на детето, а също и зрителните, слуховите и тактилните, което от своя страна способства за развитието на паметта.

Децата ще се забавляват и ще добият повече увереност

Програмата на менталната аритметика съобразява трудността с нивото на подготовка – детето тренира навиците си да работи с изчисления постепенно, като започва с лесни задачи и прогресивно преминава към по-трудните. Така то се чувства независимо, уверено и гордо, че е в състояние само да се справи с всяка задача. Менталната аритметика ще допадне на децата ви, защото прилича много на игра – ще им бъде лесно и приятно да работят със сметалото, ще се забавляват, докато местят мънистата му, а когато детето е щастливо, всяка задача е по-лека.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град