География

Начало | География | Какво е екватор?

Какво е екватор?

Аз детето | 2020-12-16

Какво е екватор?

Още от началото на съществуването си човек е почувствал необходимостта от географската карта. Той имал нужда от ориентация в обкръжаващия го свят, от това да знае къде има места за ловуване, богати пасища, съседни племена и т. н. Дори и първобитният човек е използвал някакъв примитивен вид карти. С разширяване на географските познания се усъвършенствали и картите. Така през вековете се създала и развила картографията. Човекът на новото време използва картата в много от своите дейности. Ориентира се в непозната местност, определя разстояния между обектите, характеризира природния и стопанския облик на интересуващата го част от земната повърхност. Всичко това той постига бързо и точно от изобилието на информация, която може да даде географската карта. Всичко това е развило и специална наука, наречена картография – наука за създаване, изучаване и разработване на общогеографските и специалните карти.

Обект на картографията могат да бъдат цялата земна повърхност, материците (континентите), отделните държави, местностите, творенията на човешката ръка върху земята, гъстотата на населението, народностите, температурите, подземните богатства и т. н. Тя дори служи в училище, защото благодарение на нея имаме карти и глобуси върху които да се учим. Сега ще ви попитаме нещо друго: забелязали ли сте как върху тях има начертани хоризонтални и вертикални линии. Те в действителност не съществуват, а са измислени от нас хората, за да се ориентираме по-добре. Една от тези линии ние наричаме екватор.

Екваторът е въображаема окръжност около нашата планета, която я разделя на северно и на южно полукълбо. Екваторът е един от петте главни паралела според отношението на въртенето на Земята и равнината на орбитата й около слънцето. Освен това, екваторът е единственият паралел, който е най-голямата окръжност.
Има дължина от около 40 075,5 километра. Известен е още като нулев паралел. Пресича три континента – Южна Америка, Африка и Азия, както и три океана – Тихи океан, Атлантически океан и Индийски океан. Това е най-дългия паралел на планетата. Тук земята има най-голяма обиколка, защото около екватора планетата Земя има едно много специфично издуване (сплескана е леко откъм полюсите).

Екваторът пресича територията на тринайсет държави – Еквадор, Колумбия, Бразилия, Габон, Република Конго, Уганда, Кения, Сомалия, Индонезия, както и островите Сао Томе и Принсипи, Малдиви, Кирибати. Най-отдалечен от екватора е континента Европа. Остров Крит например се намира на около 3870 км от екватора, а е насред водите на Средиземно море, на юг от континента. Областите разположени в близост до екватора са изключително богати на живот. Дом са на хиляди растителни и животински видове. Тук биологичното разнообразие е най-голямо в света. И на трите континента, които пресича екватора, около него се ширят влажни екваториални гори. Валежите са ежедневни, а времето е топло през цялата година. Температурите в областта на екватора винаги се движат в интервала между 25 и 30 градуса (освен във високите планини). Тук е вечно лято, а разликата между дневни и нощни температури е незначителна.

Екваторът получава най-голяма радиация от слънцето в сравнение с останалите части от земната повърхност. Тук два пъти в годината слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земната повърхност. Освен че разделя земята на две равни части, в зависимост от това от коя страна на екватора са ураганите, и те се държат по различен начин. На север от екватора те се движат на северозапад, а на юг от екватора на югоизток.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град