любопитно

Начало | любопитно | Как се правят цветните маркери – процесът е по-интересен отколкото подозирате

Как се правят цветните маркери – процесът е по-интересен отколкото подозирате

Аз детето | 2019-12-18

Как се правят цветните маркери – процесът е по-интересен отколкото подозирате

Някои от тях са перманентни. Други лесно могат да бъдат изтрити дори и само с мокра кърпичка. Те идват във всякакви цветове, а понякога дори и в миризми. А някои от тях дори наричаме „магически“. Точно така – днес ще ви разкажем за интересния път на цветните маркери. Със сигурност ги използвате често, когато искате да рисувате или пък да си подчертаете нещо важно в уроците. Като се замислим използваме цветните маркери за доста неща, но дали някога сме се замисляли как и от какво се правят? Не? А би трябвало, защото не е никак безинтересно.

Първият маркер е патентован от Лий Нюман през 1910 година, а пък първият „магически маркер“ е създаден от Сидни Розентал и е бил направен от стъклена тръбичка пълна с мастило и филцов писец. И как това ще се нарича магия, сигурно се питате. Вълшебството се състояло в това че изобретението е можело да пише на всякаква повърхност. Разбира се, днешните маркери са малко по-различни от първия магически маркер. Вероятно сте запознати с външната страна на маркера – пластмасовата тръба и капачката, която държите в ръцете си. Но знаете ли какво има вътре в пластмасовата тръба?

Много просто – абсорбиращ материал. Той има наистина важна цел – да държи цветното вътре в маркера. Самото мастило е направено от пигмент или оцветител, за да му придаде цвят, смола, за да се залепи за повърхността за писане и разтворител, за да може мастилото да се движи през маркера. Пластмасовата капачка пък запечатва единия край на маркера, а филцовият писец позволява мастилото да излиза от другия и така да пишете или рисувате с него.

Добре, вече знаем как маркерите придобиват цвета си. Но какво да кажем за тези ароматизирани маркери? Как се правят те? Ароматните маркери са направени по същия начин, с добавяне на етерично масло към мастилото. Когато се добавят едва няколко капки от него то кара маркерите да имат аромат на грозде, боровинка или ябълка, или нещо друго.

Кой е любимият ви начин да използвате маркери? Да рисувате ли с тях? Да пишете писма на приятелите си? Да оставите бележки на бяла дъска за някого? Следващия път, когато използвате маркер, помислете за това, което научихте днес. Може да започнете да оценявате това популярно изобретение по съвсем нов начин!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град