Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как и защо семейство Коткови могат да скриват и показват ноктите си?

Как и защо семейство Коткови могат да скриват и показват ноктите си?

Аз детето | 2020-12-15

Как и защо семейство Коткови могат да скриват и показват ноктите си?

Те мъркат. Те винаги падат на четирите си крака и прекарват много време в дрямка, те са пухкави. Въпреки репутацията си, някои от тях дори обичат да плуват. Това е вярно! Днес ще ви споделим нещо интересно за най-старите приятели на човечеството – котките! Какви интересни факти знаете за тях? Впечатлихте се, че някои обичат да плуват? Има още едно интересно нещо, което котките правят, което все още не сме споменали. Не, не говорим за тяхната привързаност към коча билка или навика им да се почистват с език. Вместо това днес говорим за едно от най-интересните умения на котката. Това да прибира и скрива изцяло ноктите си!

Ако сте прекарали много време около котки с всякакъв размер, знаете, че всички те имат остри нокти. Понякога могат да те одраскат много, дори и без да са го искали. Може също да знаете, че тези „оръжия“ не се виждат през цялото време. Това е така, защото всички представители на семейство Коткови (домашни котки, лъвове, тигри и други) могат да приберат или да покажат обратно ноктите си, когато си поискат. Но защо и как става това – сигурно не сте си задавали този въпрос досега, а всъщност е доста интересен!

Може би, за да си отговорите си представяте Върколака, чиито нокти излизат от кокалчетата на пръстите му, когато той се нуждае от тях, и изчезват обратно в ръцете му, когато битката приключи. Котешките нокти обаче работят съвсем различно. Котешките нокти не изчезват в лапите им, когато не се използват. Вместо това прибирането има много повече общо с сухожилията на животното. Когато лапата е в покой, ноктите се повдигат във въздуха. В това състояние те са до голяма степен покрити с козина, което ги прави трудно видими. Ако обаче се вгледате внимателно, обикновено можете да видите върховете на котешки нокти, които се подават от косматите лапи. Когато котката трябва да използва ноктите си, мозъкът ѝ „казва“ да огъне сухожилията в лапите си. Това кара ноктите да изскочат от лапите още повече и така са готови да действат.

Как котките използват ноктите си? Те често се използват за лов или защита, но и за да драскат предмети, което е начин да ги маркират като свои. Ноктите също помагат на котките да се катерят. Колкото до прибирането... Основната цел на това действие е, че това позволява на котките да се движат спокойно. Ако се вгледате ще забележите, че котките стъпват на пръсти, почти като балерини, но на четири крака, така че, прибирайки ноктите си, те могат да се движат по пода – или през джунглата – почти безшумно. С извадени нокти също могат да ходят, но ще е по-бавно и далеч по-шумно.

Ноктите също са много важни за котките не само за защита. Те са средството, с което дивите котки получават храна. Прибирането им помага да се грижат за ноктите си и да ги държат остри. Пускайки ноктите си само когато са необходими, котките запазват най-ценното си оръжие за важни цели. Разбира се, котките не са единствените животни с прибиращи се нокти. Лисиците имат частично прибиращи се нокти и поне един вид жаби има тази функция. По същия начин не всички котки имат тази способност. Гепардите не могат да приберат напълно ноктите си.

Виждали ли сте някога котешки нокти? Определено не искате да стигнете до грешния край на тези оръжия! Не забравяйте винаги да имате предвид безопасността на хората и животните, когато играете с котки. По този начин можете да се насладите на страхотна връзка с един от най-популярните домашни любимци в света!

Ако сте котколюбител не пропускайте също:
Пясъчните котки изглеждат като котенца през целия си живот
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Наистина ли котките мразят водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град