спорт

Начало | спорт | Интересни спортни факти, които ще ви оставят без думи

Интересни спортни факти, които ще ви оставят без думи

Мирела Любенова | 2017-02-08

Интересни спортни факти, които ще ви оставят без думи

Спортът е най-интересното нещо, което човечеството е измислило, защото то е единственото, което може да ни накара едновременно да се забавляваме и да се поддържаме здрави. Всеки знае, че спортът е синоним на здраве. Няма нищо друго като него, което да ни носи толкова ползи, да е толкова обикновено и в същото време толкова различно, да е приятно както само за гледане, така и за практикуване. Знаете ли, че има над 8 000 вида различни спортни игри. Сред тях най-разпространени са футболът, голфът, бейзболът, баскетболът, волейболът и хокеят. Ежегодно има над 1300 състезания между отбори от различни държави, а зрителите са над 3 000 000 000. Светът на спорта е удивителен – знаем толкова много за него и същевременно толкова малко. Ако и вие като нас обичате да четете всякакви интересни и любопитни неща, то фактите от света на спорта са точно за вас. Особено тези, които сега ще попаднат пред очите ви!

Дърпане на въже

Малко хора знаят това, но дърпането на въже е олимпийски спорт още от 1900 година и макар че няма да го видите в най-важните новини за летните игри, то все още е там и има стабилна публика от фенове. Така например в повечето училища във Великобритания е задължителна част от програмата по физическо възпитание и спорт. Тогава няма нищо случайно, че именно тази страна е спечелила най-много медали по дърпане на въже, включително 4 златни.

Най-голямата боулинг алея в света

Често боулингът се свързва най-вече със САЩ, но в действителност по света има много, много фенове на този интересен спорт. Неочаквано, но боулингът в момента е по-предпочитан от хората в Япония, отколкото от тези в САЩ. Доказателство за това твърдение е и най-голямата боулинг алея в света, която е построена именно в Япония. Тя има цели 116 полета и е толкова дълга, че ако търкулнеш топката към кеглите, трябва да чакаш цели 5 минути, докато стигне до тях. Хората построили алеята твърдят, че така играта става още по-вълнуваща, а пък самите японци резервират място там месеци предварително.

60 метров удар

За децата може и голфът да е изключително скучен спорт, но той също има своите верни фенове и професионалисти. Не се съмняваме обаче, че всеки от вас ще се впечатли, че човек може да удари малка топка с не особено голяма пръчка, така че тя да прелети разстоянието от 60 метра. Точно това е направил сър Тери Логан. Браво сър Тери!

11 часа тенис

Не знаем дали сте имали търпението да гледате тенис мач от началото до края, но трябва да знаете, че те доста често са дълги, продължават с часове. Въпреки това Джон Иснър от САЩ и Николар Манут от Франция впечатляват света от 2010 година насам. Тогава на един от най-известните световни турнири по тенис, Уимбълдън, двамата участват в мач, който продължава 11 часа и пет минути. Не знаем кой е издържал да ги гледа, но не можем да повярваме как те двамата са успели да издържат цели 11 часа.

Само за мъже

Често обичаме да повтаряме, че спортът е универсален. Това обаче съвсем не е било така. Първите съвременни олимпийски игри проведени в Гърция през 1896 година са били само за мъже. Жените спортистки са могли да се включат професионално едва през 1900 година.

Хайде да пускаме хвърчила

Вярвате или не, пускането на хвърчила е спорт, а не само детска игра. Това смятат в Тайланд и си имат не само цели състезания, но и школи за тренировка по пускане на хвърчила. Според тях такъв спорт развива не само тялото, но и творческото мислене и концентрацията. Освен това е сравнително безопасен спорт, с нисък бюджет и не вреди на околната среда по никакъв начин. Как да не го обичаш?

Ето ти тази маслинова клонка

Медалите – златни, сребърни и бронзови съпътстват всяка Олимпиада... ама не съвсем. Първите, най-древни олимпийски „медалисти“ са били награждавани с венци от маслинови клонки, които само били напръсквани с нещо като златна боя.

Добър улов

Невероятно е, но е факт. Най-популярният спорт след футбола и баскетбола е риболовът. Да живее риболовът!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Най-странните спортове, за които някога сте чували
Шахът е спорт, защото...
Лакрос – спортът на Северна Америка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град