зоокът

Начало | зоокът | Гигантска риба си поиска помощ от гмуркач

Гигантска риба си поиска помощ от гмуркач

Аз детето | 2019-07-12

Гигантска риба си поиска помощ от гмуркач

Кое според вас е най-умното животно на планетата? Много от вас веднага ще се сетят за животни като прилепи, маймуни, кучета или котки. Защо не и делфини? Всички знаем, колко съобразителни и интересни са те. Оказва се обаче, че водния свят крие още по-интересни, умни и необикновени животни от делфините. И че всъщност ние не знаем нищичко за богатия свят и богатата мисловна дейност на животните. Дори и на рибите. Мислите си, че рибите разчитат само на инстинкта си за плуване и намиране на храна, но грешите. Грешат и всички морски учени, които до сега също не са се натъквали на подобна случка. За какво говорим ли? Прочетете и с нас се удивете.

Всеки ден инструкторът по гмуркане Джейк Уилтън изучава и се радва на красивите дълбини на рифа Нингалу в Западна Австралия. Там той се е нагледал на невероятни гледки като годишното събиране на китови акули, най-чудновати морски водорасли и красиви и цветни малки и големи риби. Това, което му се е случило преди броени дни обаче – надминава всичко и е нещо, което Джейк определено никога няма да забрави. Както се гмуркал и се наслаждавал на гледката на ято цветни рибки, той изведнъж с изненада установил, че пред него стои огромна риба от вида луна (местно наименование) или иначе казано гигантска манта (научно наименование). Стояла неподвижно и го наблюдавала. Джейк Уилтън излизал от водата при партньора си на малкия кораб с който дошли и отново се гмуркал на същото място, за да се опита да разбере какво се случва. Животното обаче си оставало на същото място и дори лека-полека се приближавало към гмуркача.

И най-накрая Джейк разбрал... Гигантската манта се опитвала да му покаже, че има нужда от помощта му. В окото ѝ се били забили няколко риболовни куки и тя не можела да ги махне сама. Британският морски биолог Монти Холс е наблюдавал случващото се от кораба. „Тази манта разбираше абсолютно какво се случва. Джейк се гмурна няколко пъти, а тя стоеше неподвижно.“, разказа той.

Джейк Уилтън разказа, че често води гмуркачи в района и рибата сякаш го е разпознала и му е имала доверие, че ще ѝ помогне: „Тя се приближаваше и приближаваше, след което се обърна, за да ми покаже окото. Знаех, че ако не извадя куките, тя ще умре. Затова се гмурнах няколко пъти, за да видя как ще реагира, когато я доближавам“. Когато мантата останала спокойна, той се доближил и махнал куките. Рибата стояла съвсем неподвижно. „Доста невероятно е, ако наистина е било така“, казва морският биолог Дейвид Бойл от университета в Плимут: „Случвало се е животни, обикновено бозайници, да общуват с гмуркачи, но такова животно в беда да потърси помощ е нещо съвсем ново.“

Накрая за благодарност триметровата риба дори потупала с едната си перка гмуркача, можете ли да си представите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град