интересно

Начало | интересно | Двама българи са част от екипа на SpaceX, извел астронавти в Космоса

Двама българи са част от екипа на SpaceX, извел астронавти в Космоса

Аз детето | 2020-05-31

Двама българи са част от екипа на SpaceX, извел астронавти в Космоса

Историческото завръщане на САЩ в Космоса вече е факт. След първия неуспешен опит, ракетата-носител „Falcon 9“ бе изстреляна от космическия център „Кенеди“ във Флорида в 22:22 ч. българско време и изведе в орбита капсулата „Дракон“ няколко минути по-късно за първия ѝ пилотиран полет до Международната космическа станция. Корабът се отдели от ракетата-носител 12 минути след старта. Скачването с Международната космическа станция се очаква след 19 часа. След като изпълни задачата си да изведе „Дракон“ в орбита по посока на МКС, първата степен на ракетата, висока 70 м, се отдели успешно и, както бе предвидено, се върна на Земята, като кацна вертикално на платформа в Атлантическия океан край бреговете на Флорида, която носи името „Of Course I Still Love You“. Кацането на първата степен беше осъществено дистанционно 9 минути и половина след старта на ракетата-носител от космодрума в Кейп Канаверал. Компанията Space X е единствената в света, която връща така своите носители, отбелязва Франс прес.

След като достигнат МКС, Боб Бенкин и Дъг Хърли ще работят заедно с екипажа на „Експедиция 63“, състоящ се от американския командир Крис Касиди и руските инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април тази година със „Союз МС-15“. Бенкен и Хърли ще останат на МКС между 30 и 119 дни. Когато се върнат на Земята, те трябва да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът „Go Navigator“.

Стартът на космическия кораб, който струва 3,14 млрд. долара, не е само първият от десетилетие старт на американски астронавти от територията на САЩ, но и първият в историята от мисии на НАСА, осъществен от частна компания. Названието на мисията е „Demo-2“, а в НАСА я наричат „последен тест за SpaceX“. Мисията е призвана да докаже жизнеспособността на разработената от компанията система за транспортиране на екипаж, както и стартова площадка, ракета, кораб и операционни възможности. Тя обаче прикова вниманието и с футуристичния дизайн на костюмите на космонавтите. Шлемовете на скафандрите са 3D принтирани, а ръкавиците им са тъчскрийн чувствителни.

И във всички тези технологии, които звучат сякаш от бъдещето или някой научнофантастичен филм откриваме и двама българи! Оказва се, че Кирил Дончев и Орлин Велев са част от екипа на компанията на Илон Мъск! Нещо повече – Кирил Дончев е директор по наземните операции и операциите по изстрелването на капсулата която астронавтите Бекен и Хърли кръстиха „Индевър“. Младият българин работи вече 10 години за компанията, а негови приятели във Фейсбук споделят, че той е син на известния математик проф. Асен Дончев. Кирил е завършил Университета в Мичиган и по време на изстрелването самият основател на Space X беше до него и дори го прегърна, за да го поздрави за добре свършената работа. Сами се досещате каква чест е това!

25-годишният Орлин Велев пък работи по структурната стабилност на корабите на Space X. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин е роден в България, но от малък живее в САЩ. Баща му е изтъкнатият професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по „химично и биомолекулно инженерство“ Орлин Велев-старши. Семейството се е преместило в САЩ през 1996 година, когато Орлин е само на 1 година. Той е приет в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването си младият българин прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“ и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Орлин обаче я отказва, само за да остане на работа в компанията на Илон Мъск.

„Много се радвам за успеха на Space X и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата „Dragon“. Това е резултат от дълга и упорита работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илон Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби“, каза за „24 часа“ проф. Велев-старши.

Така че както виждате има причина да се гордеем и ние с това постижение, а и важна поука – ако наистина искате нещо и учите и работите упорито, за да го постигнете, накрая няма как да не стане!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град