За родители

Начало | За родители | Детето се разболява, но от настинка или грип...

Детето се разболява, но от настинка или грип...

Аз детето | 2020-01-13

Детето се разболява, но от настинка или грип...

Независимо че полагате неимоверни усилия да предпазите своето дете здраво по време на сезона на настинките и грипните заболявания, вирусните инфекции дебнат отвсякъде. Настинките са неделима част от детството. Първата стъпка за справяне с този тип заболявания през есенно-зимния сезон е разграничаването на симптомите, които ги съпровождат. Грипът, известен още като инфлуенца, протича по-тежко, отколкото обикновената настинка, въпреки това, невинаги е лесно за един родител да ги разпознае и разграничи. А това е важно, за да знаете как точно да постъпите преди да посетите лекарския кабинет. Така че прочетете и запомнете!

Причини за настинка и грип

Както обикновената настинка, така и грипът са причинени от вирусна инфекция. Обикновената настинка, наричана също инфекция на горните дихателни пътища, може да бъде причинена от много видове вируси. Тя засяга най-вече носа, синусите и гърлото. Грипът се причинява от специфични грипни вируси и има няколко щама, които циркулират всяка година. Тестването се прави с цел диагностициране на грипа. Той засяга носа, синусите, гърлото и белите дробове и може да доведе до сериозни усложнения, особено при много малки деца.

Симптоми

Повечето настинки започват с леки болки в гърлото, кихане и лека температура, докато грипът обикновено започва с треска, болки в гърлото и мускулите. Обикновената настинка и грипът споделят и няколко общи симптома, включително кашлица, болки в гърлото и запушен нос. Тежестта на симптомите и началото обаче обикновено са различни. При обикновена настинка симптомите обикновено се проявяват постепенно с прогресивно по-лоша кашлица, хрема и кихане. Вашето дете също може да има треска. Симптомите могат да продължат 3-10 дни.

При грип симптомите се проявяват бързо и детето ви ще изглежда и ще се чувства по-болно. Децата могат да се оплакват от болки в гърлото, мускулни болки, главоболие, слабост и чувство на умора. Има изявени признаци на кашлица, запушване на носа и хрема. Високата температура и втрисането също са част от симптомите. Повечето деца се оправят след няколко дни до 2 седмици. Ако детето ви има проблеми с дишането, промяна в цвета на кожата, не е в състояние да пие течности, има силно повръщане, изглежда много раздразнително или треската му се връща – посетете лекар веднага, тъй като това може да е признак на по-сериозно заболяване.

Лечение

Ако детето ви има настинка, не са необходими специфични лекарства. Дръжте детето си добре хидратирано, често трябва да издухва носа си и да му давате хапчета за гърло без рецепта. Детето ви може да ходи на училище, ако няма треска. Но ако смятате, че детето ви има грип не го пускайте на места с много други хора. Освен това трябва да оставите хлапето да си почива повече. Ако детето ви има хронично заболяване, като астма или диабет, или изглежда много болно, свържете се с лекар. Ако грипът бъде открит в рамките на първите 48 часа, има лекарства, които могат да помогнат за съкращаване на времето, в което детето ви е болно с 1-2 дни. Може да давате лекарства за намаляване на висока температура и болка, ако е необходимо.

Задължително потърсете лекарска помощ ако...

Важно е да се отбележи, че симптомите на настинка и грип са много сходни, особено при деца. И настинката, и грипът могат да причинят сериозни усложнения при децата. Когато се съмнявате, не се страхувайте да вдигнете телефона и да се обадите на лекар за детето си, особено ако симптомите са сериозни, прогресират или се задържат. Някои сериозни симптоми при които задължително да се обърнете към лекар са:

  • Висока или упорита температура. За бебета, по-малки от 3 месеца, всякаква температура над 37,5 градуса се счита за опасна. За деца над три месеца всяка температура над 38,5 градуса също е опасна.
  • Не се храни достатъчно и отказва храна повече от 24 часа.
  • Диша шумно и затруднено.
  • Повърне повече от 3 пъти за 24 часа..
  • Устните му изглеждат сини.
  • Вашето дете има постоянна болка като болки в ушите, болки в гърлото, силно главоболие или стомашни болки.
  • Кашлица, която не отшумява след 72 часа.
  • Детето ви е изключително сънливо или раздразнително.

Може ли да се предотврати или избегне настинка или грип?

Има неща, които цялото семейство може да направи, за да намалите рисковете от настинка и грип. Те включват:

  • Мийте ръцете си често. Използвайте сапун. Това спира разпространението на микроби. Хранете се здравословно, спортувайте и спете достатъчно. Тези неща засилват имунната ви система.
  • Кашляйте и кихайте във вътрешността на лакътя (не на ръцете).
  • Чистете често общи повърхности, като маси, плотове, играчки, дръжки за врати и бани. Използвайте антибактериални дезинфектанти.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град