важните неща

Начало | важните неща | Денят на Земята е! Обичайте планетата си!

Денят на Земята е! Обичайте планетата си!

Аз детето | 2023-04-22

Денят на Земята е! Обичайте планетата си!

Всяка година на 22-ри април честваме един наистина много специален празник, който всеки човек, независимо от религията и вярванията, почита. Разбира се, че говорим за Деня на Земята! Отделете известно време, за да научите малко повече за този ден. Да разберете как един човек, който е бил решен да промени начина по който се отнасяме към нашата планета, не е спрял, докато не е изпълнил плана си!

Да направим света по-добро място

Още през 1963 г. сенатор Гейлорд Нелсън (сенатор и губернатор на един от районите на САЩ) не бил никак доволен от състоянието на планетата Земя и това, което виждал, че хората правят с нея. Той искал да почисти планетата и да реши проблемите със замърсяването и околната среда. Като сенатор Гейлорд Нелсън бил избран от някои от най-будните американски граждани, за да им помогне да направят закони против лошото отношение на обществото към планетата. Така сенаторът посетил Джон Ф. Кенеди, тогавашния президент, със загрижеността си. Президентът веднага се съгласил с него, че замърсяването на планетата е сериозен проблем и затова веднага започнали да действат. Президентът Кенеди стартирал кампания и поел на петдневна обиколка из страната, за да популяризира идеята за почистване на планетата. Макар че не всички хора веднага били заинтересувани от идеята, малко по малко тя се разпространила не само в цяла Америка, но и по целия свят и намирала все повече привърженици.

Става официален празник

Няколко години по-късно сенатор Нелсън решил, че идеята му вече е приета от всички и се пенсионира, като разбира се остава верен на нея и прави различни кампании за почистване на важни природни места в Щатите и изнася лекции, но вече не като сенатор, а като обикновен гражданин. Целта обаче наистина била постигната и на 22-ри април 1970 година се отбелязва първия Ден на Земята като официален празник. От тогава до сега той се превръща и в международен такъв и хората по целия свят правят различни неща, за да може планетата ни да стане по-чисто и по-добро за живот място.

Още няколко интересни факта:

  • Знаете ли, че рок група от 80-те години наречена Dramara дори написва песен за деня наречена „Какво ще направим?“, която става официален химн на празника.
  • Освен това на първия официален 22-ри април през 1970 година повече от 20 милиона души в САЩ се включват в демонстрация по повод Деня на Земята.
  • А пък днес повече от 500 милиона души в 164 държави участват в подобни демонстрации обхващащи целия свят.
  • Всичко това се прави, защото само си представете, че всяка година цялото човечество изхвърля повече от 14 милиарда тона отпадъци в океаните.

Вие също може да се включите

Естествено, че няма как да облечете водолазен костюм и да се гмурнете, за да вадите боклуците от океана, но вие също можете да се включите в Деня на Земята, защото както е казал Нелсън преди толкова години: малките стъпки са тези, които правят нещо голямо! Така че можете да:

  • Помолите семейството си да рециклира някой от отпадъците като хартия, стъкло, пластмаса и метал. Лесно е! В почти всички по-големи населени места има специални цветни кофи, в които да изхвърляте съответния отпадък и това е всичко. Просто го направете, защото всяка стъклена бутилка, която рециклирате спестява достатъчно енергия, че да може телевизорът ви да работи час и половина например!
  • Можете да помолите родителите си да сложите на всяко осветително тяло вкъщи енергоспестяващи крушки, които ще помогнат да се намалят последиците от глобалното затопляне.
  • Изключвайте всички лампи и електрически уреди, когато не ви трябват!
  • Ходете по-често на пазар с родителите си и ги убеждавайте, че вместо найлонови торбички, които след това ще изхвърлят, могат да носят продуктите до вкъщи с платнени. По-екологично е и дори спестявате малко пари!

Земята ни обича, така че трябва и ние да я обичаме! Единствена ни е!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град