сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да си направим сурвачка

Да си направим сурвачка

Аз детето | 2022-12-31

Да си направим сурвачка

Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година и има за цел да измоли тя да е по-добра и успешна, с повече здраве, любов и благополучие. Някога дружини от деца или ергени са обикаляли къщите на роднини и съседи и са сурвакали за здраве и берекет. Изричали са специални благословии, с които да донесат на стопаните на дома най-желаното за тях. Важна роля в ритуала е отредена на сурвакницата. Тя задължително е от дряново клонче, защото се вярва в магическата сила на дървото.

Дрянът цъфти първи и дори и в най-студената зима е отрупан с пъпки, символ на пролетта и младостта. От друга страна плодовете му узряват най-късно, което пък било смятано за символ на мъдростта. Така като че ли дървото съединявало целия човешки живот - от младостта до мъдростта на старостта. Удрянето с жилавата дрянова пръчка трябвало да прехвърли върху човека издръжливостта, здравината и силата на оцеляване на дряна.Според етнографите това е т. нар. контактна магия, която се съчетава и с вербалната - изричането на благопожелания от сурвакарите. Първоначално дряновата пръчка не била украсявана, трябвало само да се избира такава с най-много пъпки, символ на плодородието. Правели се два кръга единият по-малък, другият по-голям, за да заприлича на буквата “Ф”. След това с времето украсата се разнообразявала и ставала все по-богата, като всеки елемент имал своето значение. Закичвали се стари монети, символ на материалното благополучие. Нанизи от пуканки, царевица или други семена се слагали с пожелание за изобилие и берекет на нивите. Червените вълнени конци били символ на здравето. Сушените плодове и червени чушки също са наричани за плодородие. Често в някои краища на върха на сурвакницата се поставя ябълка, която свързваме с плодородието или пък според други учени е библейски символ. Още в украсата може да присъстват бяла вълна, чесън, нанизани тиквени семки, боб и царевица (предварително накиснати, за да омекнат) и др.

Какво ви е необходимо?

  • дряново клонче
  • шепа пуканки
  • сушени сливи
  • сушени чушки
  • сушени ябълки
  • портокалова кора или от мандарина
  • непочистени фъстъци
  • прежда червена, бяла, зелена
  • кравайчета или други сладки

Как се прави?
Захванете долните две по-големи клончета към основата с помощта на оплитане с червена прежда. Направете същото с горните две, така че да се оформи сурвачката. На различни места оплетете с преждата или завържете като панделки от прежда. Нанижете пуканките като гирлянд и свържете двата най-далечни края на големия кръг долу. Нанижете чушките, сливите, ябълките и украсете на
различни места из сурвачката. Ето че тя е готова и е много по-красива от купешките такива!

Поверието разказва, че ако поставите на Коледа дряново клонче във вода и то цъфне до Нова Година - добра година ви чака! Затова си набавете две дрянови клончета - едно за сурвачка и едно за вазата.

По стара традиция сурвакането става на 1-ви януари - децата сурвакат всички възрастни за здраве с думите "Сурва сурва, Весела Година,
Живи здрави до година,
до година до амина!",  а те пък им се отблагодаряват с
дребни лакомства и стотинки.

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град