интересно

Начало | интересно | Бъдни вечер е!

Бъдни вечер е!

Аз детето | 2021-12-24

Бъдни вечер е!

Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово, който е посветен на дома и се празнува семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос. Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение. Християнският празник, който предшества раждането на Божия син, българите наричат „Малка Коледа”, „Суха Коледа”, „Детешка Коледа” или по-рядко – „Мали Божич” и „Крачун”.Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна тъй като днес е последният ден от Рождественския пост.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След произнасянето на молитвата „Отче наш“, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става, а трапезата не се прибира.

Чудите ли се какво правят в други страни на този ден, ето малко любопитна информация!

  • В Испания този ден се нарича „Ночебуена“ (Nochebuena). Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се правят подаръци на домашните. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.
  • В Германия на 24 декември след обяд животът в повечето градове замира. В 22 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на обилната семейна трапеза.
  • В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-добро. На трапезата са сервирани постни блюда и риба, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са поставени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.
  • Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците празнуват на улицата с песни и танци.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град