любопитно

Начало | любопитно | 6 съвета за парите към децата от Уорън Бъфет

6 съвета за парите към децата от Уорън Бъфет

Аз детето | 2020-12-29

6 съвета за парите към децата от Уорън Бъфет

С всичките си големи бизнес сделки и благотворителна дейност бихте си помислили, че милиардерът, който е изпълнителен директор на Berkshire Hathaway няма да има време да обучи следващото поколение инвеститори. Но това не е така, пишат от www.bloombergtv.bg През 2011 г. „Оракулът от Омаха“ помогна за създаването на детски анимационен сериал, наречен Secret Millionaires Club, в който Уорън Бъфет е наставник на група предприемчиви деца, пише Finance Yahoo.

Може да не разполагате с легендарния му финансов нюх, но през годините Бъфет предлага няколко съвета към родителите, за това как да научат собствените си деца да познават и управляват парите по-добре. Ето кои са неговите шест съвета:

1. Никога не е твърде рано да започне финансовото обучение

Когато Бъфет казва да започне преподаването на финансови умения на децата рано, той има предвид наистина рано.

„Понякога родителите чакат, докато децата им навършат тийнейджърска възраст, за да започнат да говорят за управление на парите. Всъщност те биха могли да започнат това много по-рано, когато децата им са в предучилищна възраст“, каза той пред CNBC.

И така, как преподавате финансова грамотност на тригодишно дете? Забравете за фондовия пазар и започнете с класиката: „Парите не растат по дърветата“.

Можете да обясните на малките деца, че е нужна упорита работа, за да се печелят пари, така че не бива след това с лека ръка да се харчат.

2. Спестяването е много важно

Веднага щом навлязат във възраст, за да ви разберат, започнете да учите децата си колко е важно да се спестява.

„Спестяването дори на малко пари редовно се отплаща“, казва Бъфет. „Вместо да харчите пари например за безалкохолно, което всъщност не ви е необходимо, вложете ги в спестявания и това ще ви донесе още повече пари, като спечелите и лихва.“

По думите му децата биха могли да използват дори практически опит, за да бъдат по-добри в управлението на спестяванията си, като за целта родителите могат да им осигурят собствена спестовна сметка или дебитна карта. Така те ще могат да видят колко пари печелят и спестяват, като родителите не бива да се притесняват, защото имат пълен контрол над това колко и къде могат да похарчат децата им с картата.

3. Родителите трябва да бъдат модел за подражание

Децата възприемат голяма част от навиците на родителите – както добрите, така и лошите.

„Баща ми беше най-голямото ми вдъхновение“, каза Бъфетв интервю през 2013 г.

„Той беше моят герой, когато бях на шест. Той е вдъхновение за мен във всяко отношение. Това, което научих в ранна възраст от него, беше да имам изградени отрано правилни навици.“

Искате ли да бъдете родител герой? Вдъхновете децата си, като взимате интелигентни финансови решения. Това не означава, че трябва да сте експертен инвеститор, но поне покажете на децата си, че знаете как да поддържате „къщата си в ред“.

Това означава на първо място, елиминиране на проблемния дълг, който сте натрупали. Ако се борите с високи лихвени проценти – например по кредитни карти – помислете за заем за консолидация на дълга, за да превърнете всички тези дългове в един заем с много по-нисък лихвен процент. Можете да намерите безплатни услуги онлайн, които ще ви помогнат бързо да сравните офертите на различни заемодатели, което улеснява намирането на най-добрите лихви.

4. Разграничаване на нуждите от желанията

Труден урок за децата, който да научат рано: „Не можете да имате всичко, което искате“.

Преди да могат да управляват парите си отговорно, ще трябва да ги научите, че има значителна разлика между желанията и нуждите.

Бъфет предлага децата да направят списък с пет или десет неща, които биха искали да купят. След това да се премине през всяко от тях заедно и да се отбележи дали е необходимост или просто желание, като се обясни защо.

Когато пазарувате т. нар. необходими неща или от време на време онези от списъка с желаните – покажете на децата си, че могат да вземат важни решения, като дори изберат според цената откъде да купят дадена стока.

5. Увеличете своето ноу-хау

Нямате всички отговори? Това е нормално – успешните хора никога не спират да учат.

„Разработването на стремеж за учене и самовъзпитание през целия живот е важно за всеки индивид“, казва анимационният герой, който играе ролята на Бъфет в епизод на Secret Millionaires Club.

Това е добър съвет за родителите и още по-добър съвет за тези, които тепърва започват образованието си.

„Това, което винаги казвам, е да се научиш да учиш“, казва Бъфет, който чете по няколко вестника всеки ден.

„Не се страхувайте да продължите да учите, като посещавате курсове или четете за иновации и нови технологии.“

Започнете, като насърчавате децата си да се занимават с хобитата си, независимо дали това означава извънкласни занимания или някакъв допълнителен материал за четене. Тази отдаденост и страст към знания ще им послужат добре във всички области на живота, включително и във финансите.

6. Подхранвайте предприемаческия дух

Много преди Berkshire Hathaway 6-годишният Бъфет спечелва първите си няколко цента, продавайки дъвки в квартала си. Виждайки възможност за още по-добри маржове, започва да продава кенчета Coca-Cola.

Синът или дъщеря ви може никога да не стигнат дотам да ръководят мултинационален конгломерат, но насърчаването им да видят възможности за печелене на пари ще им помогне.

Можете също така да помислите за натрупване на начални пари за бъдещите начинания на вашето дете, като използвате приложение за автоматизирано инвестиране.

След това, когато детето порасне, то ще може да поеме контрола над сметката и да използва уроците, които е научило, за да продължи да увеличава спестяванията или инвестициите си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град