За родители

Начало | За родители | 6 практически съвета за лесно лятно родителство

6 практически съвета за лесно лятно родителство

Аз детето | 2023-06-27

6 практически съвета за лесно лятно родителство

Скучно ми е.“ – това са страшните и неизбежни думи, които повечето родители чуват в един момент от лятната ваканция. За много български семейства обаче лятната ваканция е такава само за детето! За родителите е работно лято и затова невинаги е пълно с ходене на басейни, екскурзии, море и непрекъснати игри с детето. От друга страна, имайки достатъчно свободно време, децата няма как да се интересуват от заетостта на родителите си, но пък това време без задължения за тях може да бъде превъзходна възможност за научаване и свикване с ежедневните си дейности. И така, как родителите могат да помогнат против скуката на децата си като в същото време ги научат да бъдат организирани и активни през летните месеци? Ето няколко практически съвета.

График за забавление

Заедно с децата си, направете списък с дейности, които семейството иска и може да си позволи да извърши това лято – пътуване до зоопарка, ваканция на плажа, приключение на къмпинг в задния двор, разходка в планината и други. След това очертайте дейностите на календар, така че децата да знаят точно кога ще се състоят тези приключения. Това ще им даде да очакват нещо с нетърпение и докато чакат няма да казват, че им е скучно, а сами ще си измислят забавления, за да минава времето по-бързо.

Съпротивлявайте се на желанието за прекаленото планиране

През учебната година родителите знаят точно кога и къде ще бъдат децата им всеки ден. Когато става въпрос за лятото, родителите често изпитват необходимост да планират всяка минута от деня на детето си от закуската до футболните тренировки и до играта на детската площадка. Макар че да трябва да имате последователна рутина е важно, също така е важно да не планирате всяка една минута на детето през лятото и понякога да го оставите да направи нещо спонтанно, което само е измислило като дейност.

Заделяйте време всеки ден, дори и да е у дома

Най-голямата грешка, която могат да направят родителите, е да се „връзват“ на всички онези публикации и снимки на летните дейности на други родители в социалните медии. Детето ви не се нуждае от занимания като ходене на Малдивите или пък посещение на скъп басейн. Всичко, от което се нуждае, е любяща връзка с вас. Така че, независимо дали го люлеете на люлките пред блока, или просто хапвате сладолед у дома, или наблюдавате звездите през прозореца преди лягане е важно през лятото (а и по всяко друго време) всеки ден да правите с детето си нещо интересно и да го питате как е минал денят му!

Насърчете детето си да опита нещо ново това лято

Няма по-подходящо време от лятото да насърчите детето си да опита нова дейност. Може би иска да вземе уроци по плуване или рисуване, да се заеме с нов спорт или да посети летен лагер. Новите дейности насърчават развитието на мозъка и изграждат фокуса и креативността на детето ви. Но не забравяйте, не прекалявайте с планирането на дейности!

Ограничете технологиите

Когато навън е горещо и децата се отегчават у дома и ги пуснете пред компютъра или смартфона, има възможност така да се заплеснат, че да пропуснат и по-хубавата и хладна част от деня в която трябва да играят навън. Родителите лесно могат да попаднат в капана на технологията, която заема ролята на детегледачка. Естествено във времето на технологиите не бива да забраняваме на децата изобщо да имат досег с тях, просто трябва малко да ги ограничаваме. Затова 1-2 часа компютър, а след това заменете останалото време с ежедневно четене на книги и редовни посещения на библиотеката. Книгите развиват въображението и креативността при всяко дете.

Създайте структура и задайте граници

Лятната рутина със сигурност е различна от училищната, но е важно да запомните необходимостта от граници и структура. Децата трябва да бъдат освободени от стегнатата рутина на учебната година, но те също се нуждаят от сигурността да знаят, че някои неща ще останат същите. Спазвайте едно и също време за лягане, поддържайте един и същ график на работа и други. Можете лесно да „обезвредите“ поведенческите проблеми, като осигурите структурирана среда.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град