зоокът

Начало | зоокът | 5 неща за корелите, които не знаете

5 неща за корелите, които не знаете

Аз детето | 2020-12-15

5 неща за корелите, които не знаете

Тези птици обитават почти цялата територия на Австралия и начинът им на живот, близък до този на вълнистото папагалче до голяма степен е повлиян от климатичните особености на този континент. Корелите са много добри летци – нещо жизненоважно за често пъти трудното намиране на храна и вода. След вълнистите папагалчета това са едни от най-предпочитаните пернати домашни любимци. И нищо чудно – корелите са феноменални птици. Красиви, по-големи и са отлични певци. Освен това са способни и на много весели маймунджилъци. Така че ако искате да си вземете птица, но не знаете точно каква – препоръчваме ви корела. Ето и още няколко факта, които не знаете за тях и които ще ви накарат да ги харесате.

Корелите са страхотни първи домашни любимци

Ако нямате опит в отглеждането на животинче, но пък искате да си имате такова, без съмнение този вид папагалчета са идеални за целта. Те са достатъчно големи и забавни, за да може всяко дете да ги хареса. Освен това са изключително социални и обичат да прекарват времето си със своя стопанин. Те ясно ще разпознават гласа ви и ще ви отговарят с чуруликане всеки път, когато ви чуят. Освен това са сравнително лесни за отглеждане и предлагат една добра възможност за свикване с грижите за друго живо същество освен вас самите.

Корелите са умни и могат да се научат да говорят, както и да правят други трикове

Потърсете в YouTube и ще намерите стотици видеоклипове, показващи танцуващи, пеещи и правещи всякакви други интересни неща птици. Децата обичат да виждат птиците да правят глупави неща, а корелите обичат да ги правят. Просто им предлагайте парченце плод, когато направят нещо както искате и сте готови.

Корелите живеят достатъчно дълго

Много хора смятат, че само големите папагали могат да живеят дълго време, но ако се грижите правилно за тези птици, те могат да живеят над 20 или повече години. Най-старият докладван папагал от този вид е почти на 30 години. Дълголетието на тези птици ги прави привлекателни като домашни любимци за хора, които искат дългогодишен домашен любимец, с който могат да се обичат като с член на семейството. И който все пак да не е костенурка, която например трябва да завещаете на децата на вашите деца.

Корелите също могат да бъдат красиви и цветни

Когато чуят „корела“, повечето хора си представят типичната дива птица със сиво-бяла перушина, с жълта глава и оранжеви бузи. Въпреки че дивите птици са със сигурност най-често срещаният тип, корелите, които се продават в зоомагазините отдавна са селектирани и се предлагат в много по-различни цветове. Превърнала се в желан домашен любимец, корелата е и обект на разнообразни селекционни кръстоски. В резултат на това днес сме свидетели на огромно разнообразие от цветни мутации – бели и жълти с червени очи, канелени, сребристи, опушени, шарени, както и белобузи птици.

Корелите всъщност са вид какаду

Корелите се считат за едни от най-малките видове австралийски какадута и всъщност английското наименование „Cockatiel“ идва от португалската дума „cacatitho“, която означава малко какаду. Корелата е единственото какаду с дълга клиновидна опашка, стройно тяло и дълги, остри криле. Поведението им наподобява някои от характерните за какадутата навици. А както всеки знае – какадутата са най-забавните представители на птичето царство.

Снимки: pixabay.com

Ако харесвате папагалите, вижте също:
Какапо – най-уникалният папагал в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град