За родители

Начало | За родители | 5 начина с които да развиете креативността на детето си

5 начина с които да развиете креативността на детето си

Аз детето | 2020-11-19

5 начина с които да развиете креативността на детето си

Обикновено свързваме понятието креативност с различни творчески дейности, занимания с изкуство или оригинални подходи в житейски ситуации. Всъщност креативността представлява по-скоро умението да създаваме нещата по свой уникален начин. Можем да бъдем креативни във всичко. При децата това се вижда най-ясно. Ще го забележим, когато детето строи къща от дървен конструктор и си позволи да пренебрегне препоръчаната схема и да създаде своята специална дървена къща... Ще ни изненада с неочаквания начин, който детето си е изработило да запомня таблицата за умножение... Всяка дейност може да бъде креативна – писането, четенето, математиката, подреждането, разхождането. И това е важно! Наред с умението едно дете да чете, пише и да смята, да бъде креативно също е важно умение, което ще му помага в живота и затова би било прекрасно, ако можем да насърчим децата да разкрият природата си на творчески гений. Ето няколко съвета как да го направите:

Правете грешки

Изследователят от Станфорд и автор на „Мислене: Новата психология на успеха“ Карол Дуек споделя, че децата, които се страхуват от провал, са по-малко склонни да мислят креативно. Ако детето ви е разочаровано от грешка, опитайте да кажете нещо като „какво можем да направим, за да променим този резултат?“ или „как би могъл да направиш това отново по различен начин?“ Така например Бен Гросман-Кан от лабораторията за иновации Nordstrom нарича грешките „Неуспешното напред“ или гледа на грешките като на възможности за растеж, а не на провали. Ето на това трябва да научим и децата си.

Време е за бъркотия

Повечето от нас обичат чисто пространство и се чувстват съкрушени, когато видят разхвърляни играчки, боя по масата или листа за рисуване навсякъде. Когато обаче децата са в творчески стремеж, бъркотиите са част от това творческо вдъхновение. Следващия път, когато детето ви поиска да рисува или иска да строи с Лего по целия под, направете място за него, място на което може да цапа и разхвърля без да му се карате. Може да се наложи да се борите с бъркотията след това, но творческите ползи ще надминат това временно неудобство.

Награда за усилието

Всички сме чували много за това как похвалата може да попречи на самостоятелното мислене на детето. В книгата на Алфи Кон, „Наказан от награди: Проблемът със златни звезди, стимулиращи планове“ той говори за това как наградите успяват да мотивират хората да... спечелят повече награди. Проблемът с похвалата е, че тя може да лиши детето от търсене на собствените си вътрешни мотивации. Това не означава, че всяка похвала е лоша, но следващия път, когато се изкушите да похвалите, опитайте да кажете нещо обективно като „Виждам, че обуваш сам обувките си, това е страхотно“ или „Работиш наистина усилено по този математически проблем, после може да ти купя/приготвя любимия десерт“.

Бъдете с отворен ум

Предложете на детето си избор като начин за насърчаване на независимото мислене. Може да нямате навика да ядете нещо типично за вечеря на закуска, но ако детето ви каже, че иска да яде например кюфтета преди да тръгне на училище, позволете му. Ако хлапето иска да помогне в кухнята, опитайте се да превърнете кухнята си в научна лаборатория и му дайте отворен достъп до шепа съставки и кухненски инструменти. Кой знае, може да приготви нещо наистина уникално и да разберете, че има талант в приготвянето на ястия.

Бъдете модел за креативност

Какво е вашето творческо хоби? Къде обичате да влагате творческата си енергия? Готвене, пеене, градинарство, рисуване, танци? Децата, които гледат как родителите им се занимават с творчески дейности, са по-склонни да приемат тези дейности като забавни и също да се включат в тях. Ако е минало известно време откакто сте направили нещо творческо, помислете какво ви е направило щастливи в собственото ви детство и прекарайте половин час в това занимание с детето си. Какво беше усещането? Бихте ли могли да опитате отново утре? А на следващия ден?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град